Kultura

PAKOR: Svi komplimenti publici u Crnoj Gori, u Italiji je takvih sve manje

Posebno mi je drago što ponovo možemo da ugostimo orkestar "Mitteleuropa" regije Fruli Venecija Đulija, 48 muzičara sa kojima nastupa pijanista Vladimir Domazetović, kako bi nam poklonili čari svoga talenta pod vještom dirigentskom palicom maestra Đovanija Pakora, kazao je ambasador Italije Vinćenco Del Monako.
PAKOR: Svi komplimenti publici u Crnoj Gori, u Italiji je takvih sve manje
Portal AnalitikaIzvor

On se biranim riječima obratio brojnoj publici Crnogorskog narodnog pozorišta, koja je sinoć s pažnjom slušala i oduševljenjem ispratila italijanski orkestar i našeg pijanistu, koji su u petak prvi put zajedno nastupili u Baru.

- Njihove note će na idealan način učuniti još dragocjenijim veze između Italije i Crne Gore. Na koga ne bi ostavio veliki utisak umjetnički oput maestra Pakora - od Trsta preko Beča i Budimpešte - put koji nas podsječa na habzburške kulturne veze tog tako raznolikog društva koji je istovremeno jako i krhko zato što ga objedinjuju razne nacije. To društvo nam je pružulo izuzetna dostignuća u kulturi. S druge strane, pojam Mitelleurope - centralna Evropa - vraća nas na istorijska mjesta koja u nama izazivaju želju da saznamo više. Ta želja je najbolja saputnica onih koji hoće da krenu na put kako bi otkrili vrijedne istorije, kulture, civilizacije, koje se šire i van centralne Evrope, a istovremeno iz nje proističu - istakao je Del Monako.

2811cnp1Maestro Đovani Pakor nije dirigovao ovim ansamblom prošle godine, prilikom njihovog prvog nastupa u Crnoj Gori. Kao član i saradnik Simfonijskog orkestra "Mitteleuropa", koji potiče upravo iz regije Friuli Venecija Đulija, izuzetno je zadovoljan gostovanjem u dva crnogorska grada.

- Sa pijanistom Domazetovićem sreli smo se u petak poslije podne. Napravili smo zajedničku probu, bilo je odlično, kao i koncert koji smo iste noći održali u Baru i večeras u Podgorici. U svijetu profesionalne muzike to se tako radi: za koncert Volganga Amadeusa Mocarta, do dva sata zajedničke probe je sasvim dovoljno.

Sagovornik Portala Analitika je, takođe, pun pozitivnih impresija kada je riječ o publici u Baru i Podgorici.

- U Podgorici je svakako riječ o jednom divnom teatru, a publika je ispunila salu do posljednjeg mjesta. I u Baru je sala bila prilično ispunjena, ali koncert je zaista malo kasno počeo - poslije devet, zbog jake bure koja je duvala. Zato moram da dam kompliment onima koja su nas pratila u Baru, jer u Italiji je publici teško da stigne na takav događaj. Niko nema razumijevanja: loš je termin održavanja koncerta, gradski saobraćaj tada više ne radi, ulaznica je veoma skupa i - publike sve manje.

2811cnp2Pakor je, kako ističe, jedva čekao da kaže i drugu, ličniju stranu posjete našoj zemlji. Naime, on je u ovim krajevima drugi put.

- Bio sam mali kada sam prvi put došao u Crnu Goru, davne 1969. godine. Tada smo stigli prvo do Kotora. Nije postojao onaj tunel, pa smo se iz Kotora serpentima vozili do Cetinja. To je zaista lijep put, sa predivnim panoramskim pogledima, mada vijugav. A nakon toga, iz Cetinja smo stigli u - Titograd - prisjeća se naš sagovornik.

Na pitanje kakva je Podgorica u poređenju s Titogradom, Pakor je pun riječi hvale.

- Titograda se sjećam po dva solitera koji su, koliko sam vidio, i dalje na istom mjestu, u centru grada. Međutim, Podgorica je danas zaista veoma lijep grad. Tada je to bilo malo, lijepo mjesto, a danas je pravi grad, sa mnogo lijepih prodavnica - čak i italijanskih - priča on kroz osmijeh.

Oduševljen dijelom Crne Gore koji je ponovo vidio, uključujući Boku i primorje, Pakor kaže da će se u svakom trenutku odazvati pozivu da ovdje ponovo gostuje.

- Zaista mi se dopada ova zemlja! Raspoložen sam za saradnju i, ako želite, ja sam na raspolaganju - sa ovim ili nekim drugim orkestrom. Moj posao je muzika i ja ću ga sa zadovoljstvom ovdje uraditi - zaključuje sagovornik Portala Analitika.

K.J.

Foto: Duško Miljanić

Portal Analitika