Region

Makedonci suzavcem i omamljujućim granatama zaustavljaju izbjeglice

Makedonska policija danas je suzavcem i omamljujućim granatama odgovorila na napad migranata koji danima čekaju na njenoj granici s Grčkom i zahtijevaju prolaz do zapadne Evrope.
Makedonci suzavcem i omamljujućim granatama zaustavljaju izbjeglice
Portal AnalitikaIzvor

U sukobima sa grupom migranata na južnoj granici sa Grčkom povrijeđeno je 18 policajaca, objavilo je danas makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova. U saopštenju se navodi da su dvojica policajaca smješteni na bolničko liječenje u pogranični grad Đevđelija.

Sukob je izbio nakon što je jedan migrant, najvjerojatnije Marokanac, zadobio teške opekotine od udara struje kada se popeo na krov vagona. Razbješnjeli migranti navalili su ka makedonskoj policiji i počeli da je gađaju kamenjem, a policija je uzvratila suzavcem i omamljujućim granatama te pogurala nazad migrante.

Makedonija je prije dvije sedmice počela da zabranjuje ulazak u zemlju ekonomskim migrantima i na granici s Grčkom od tada su stotine iz Irana, Pakistana, Maroka, Bangaldeša i drugih zemalja.

Makedonska vojska počela je jutros i da postavlja ogradu na južnoj granici s Grčkom na mjestu gdje ulaze migranti na svom putu prema zapadnoj Evropi, a jedan zvaničnik je to nazvao "preventivnom" mjerom za bolju kontrolu vala migranta.

Vojnici su počeli da zabijaju u zemlju metalne šipke dugačke oko tri metra i razvlače žicu, slično kao što je učinila Mađarska na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom kako bi zaustavila talas migranata. Migranti iz ratnih zona - Sirijci, Afganistanci i Iračani propuštaju se preko granica.

Izvor i foto: Index.hr

Portal Analitika