Društvo

Danas inauguracija Fejzića

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić danas će biti inagurisan na svečanosti u Osmanagića džamiji u Podgorici.
Danas inauguracija Fejzića
Portal AnalitikaIzvor

Saopšteno je da će, uz prigodan vjerski program, biti održana ceremonija dodjele Menšure.

Ceremoniji će prisustvovati poglavari Islamskih zajednica iz okruženja i vrhovni poglavar reis Turske Mehmet Gormez.

Fejzić je za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori izabran 16. avgusta i on će na toj funkciji biti šest godina.On je bio jedini kandidat i dobio je jednoglasnu podršku da bude reis, jer je podržan od svih 39 članova izbornog tijela.

Izbor Fejzića podržali su članovi Sabora Islamske zajednice, članovi Islamskog vijeća koje sačinjavaju glavni imami, direktor medrese i predsjednik Udruženja Ilmije, kao i članovi Mešihata.

U izboru reisa, osim vjerskih lica, učestvovali su i građani koji su zastupljeni u predstavničkim i izvršnim organima Islamske zajednice.

Prema Ustavu Islamske zajednice, reis je predsjednik izvršnog i glavnog operativnog organa Mešihata, ali i muftija, odnosno vrhovni vjerski poglavar svih muslimana u Crnoj Gori.

U svojstvu muftije, on predsjedava Islamskim vijećem, organom nadležnim za vjerska pitanja i tumačenje vjere, kojeg, osim reisa, sačinjavaju glavni imami, direktori vjerskih škola i predsjednik Udruženja Ilmije.

Portal Analitika