Abiznis

Izgradnjom mosta Verige biće ukinuti trajekti

Poslije više od 15 godina opet je aktuelizovana priča o gradnji mosta kojim bi se direktno povezali Herceg Novi i Kotor preko Bokokotorskog zaliva.
Izgradnjom mosta Verige biće ukinuti trajekti
Portal AnalitikaIzvor

Za gradnju mosta Verige, koji će biti dio Jadranske magistrale, zainteresovana je kompanija CRBC, koja gradi prvu dionicu autoputa i koja je u svijetu poznata po impozantnim mostovima, pišu Vikend novine.

Projekat izgradnje mosta Verige predviđen je na trasi brze saobraćajnice duž Crnogorskog primorja i premošćava Bokokotorski zaliv, u području Sv. Neđelja rt Opatovo. 

Prema zapadu, most vodi ka naselju Bijela, gdje je planiran priključak na postojeći magistralni put. Na istočnoj strani zaliva most vodi na put preko kraćeg vijadukta i priključuje se na postojeći magistralni put prema Tivtu.

Projekat gradnje mosta Verige dospio je u žižu javnosti krajem 1999. godine, kada je tadašnji ministar saobraćaja Jusuf Kalamperović najavio da će radovi početi na proljeće 2000. godine. Od tada do danas, projekat je nekoliko puta ponovo aktuelizovan, izabrano najbolje tehničko rješenje, ali gradnja nikada nije počela. Sedam godina kasnije projektna faza je završena i tada je saopšteno da će gradnja početi čim se obezbijedi 90 miliona eura, koliko je procijenjeno da će projekat koštati.

Kako se navodi u studiji opravdanosti dostavljenoj Vikend novinama, svrha investiranja i realizacije ovog infrastrukturnog projekta bila bi bolja povezanost gradova i rasterećenj e magistralnog puta, zatim ukidanje trajekta i smetnji plovnog puta prema luci Kotor. Sa druge strane, ekonomski efekti ogledali bi se u smanjenju cijena putnih troškova i poboljšanju robne razmjene među gradovima.

"Most je od velikog značaja za međunarodno i domaće tržište jer se nalazi na Jadranskoj magistrali, a to je i jedini tranzitni put u toj oblasti. Most se nalazi u Bokokotorskom zalivu, u mjestu Verige, između Herceg Novog i Kotora. Teren u ovoj oblasti je dosta nepovoljan (brdovit) za izgradnju ovakve vrste objekta i zbog toga su potrebna velika sredstva i ulaganja za pripremu terena za sam početak radova", navodi se u studiji opravdanosti.

Most je dugačak 981 metar i ima dva i po kilometra pristupnih puteva. Širok je 22 metra, što znači da će, kako je ranije u medijima objavljeno, imati četiri trake i pješačku stazu uz zaštitu od vjetra i buke. Istestiran je u evropskim instituti ma na ze mljotres i vjetar i praktično se ne može srušiti izuzev u nekoj kataklizmi. Test je pokazao da može da izdrži vjetar od 250 kilometara na sat. Visina nad površinom mora je 55 metara, tako da će svaki brod moći da prođe. Ispoštovani su zaštita životne sredine i kulturno-istorij ski spomenici.

Crna Gora će biti vlasnik projektne dokumentacije i snosiće troškove rješavanja imovinsko-pravnih odnosa i na osnovu toga će biti partner u izgradnji mosta sa budućim koncesionarom sa učešćem od deset odsto.

Za gradnju ove moderne građevine bilo je zainteresovano više kompanija, a trenutno najbliža realizaciji ovog posla je kineska firma CRBC.

Kompanija CRBC gradiće i most Moračica na prvoj dionici auto-puta Bar Boljare, čiji glavni stub će biti viši od 180 metara.

Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika