Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Osnovni sud mora da utvrdi ko je falsifikovao potpise radnika u sporu protiv RTCG i Telekoma: Od kolege na ulici saznala da je tužila Televiziju

Osnovni sud mora da utvrdi ko je falsifikovao potpise radnika u sporu protiv RTCG i Telekoma: Od kolege na ulici saznala da je tužila Televiziju

Bivši radnik Radio televizije Crne Gore Dalibor Stanković kazao je za Pobjedu da nije potpisao punomoćje za sudski proces protiv matične kuće i Telekoma Crne Gore. Stanković je jedan od većeg broja bivših i sadašnjih radnika RTCG koji je zatečen informacijom da se njegovo ime našlo na spisku tužilaca.
Osnovni sud mora da utvrdi ko je falsifikovao potpise radnika u sporu protiv RTCG i Telekoma: Od kolege na ulici saznala da je tužila Televiziju
Portal AnalitikaIzvor

Prema tužbenom zahtjevu, 483 radnika tražilo je da se ugovor kojim je RTCG ustupila emisionu tehniku PTT-u proglasi ništavnim, zahtijevajući raspodjelu akcijskog kapitala. Radnici su izgubili spor a prema navodima prvostepene presude treba da solidarno plate skoro 260.000 eura za parnične troškove. Presuda je vraćena na ponovno odlučivanje zbog spornih ovlašćenja.

Dalibor Stanković tvrdi da nikada nije dao saglasnost za pokretanje postupka. - Nijesam tužio Televiziju za tu opremu. Ako negdje ima moj potpis volio bih da ga vidim – naveo je Stanković, dodajući da je razgovarao sa kolegama čiji su potpisi na spisku i da su mu saopštili kako o tome ništa ne znaju. Sljedećih dana će, kako kaže, posjetiti pravnu službu Televizije kako bi saznao o čemu se radi. Sa druge strane, penzionisana novinarka Radio Televizije Crne Gore, koja je željela da ostane anonimna, tvrdi da je dala usmenu saglasnost za učešće u dobijanju prava na zakinute akcije. Međutim, ona navodi da nikada svojeručno nije potpisala punomoćje za vođenje parničnog postupka. Pojasnila je da je za pokretanje spora slučajno saznala, na ulici od bivšeg kolege. - Pitao me je hoću li da se prijavim na šta sam mu onako, preko ulice, kazala da me stave na taj spisak. Na tome se završilo. Sve to sam doživjela kao da se prijavljujem na spisak za kupovinu polutki preko sindikata – objasnila je bivša radnica RTCG. Ona je dodala da u njenom slučaju nijesu ispoštovane procedure, što bi trebalo da bude poznato i laičkoj javnosti. Među radnicima televizije koje je Pobjeda kontaktirala bilo je onih koji su kazali da sa sigurnošću ne mogu tvrditi da li su potpisali punomoćje. Slabo sjećanje pravdali su “protokom vremena” ali i “faktorom iznenađenja zbog postavljenog pitanja”. Poslanik Emilo Labudović, čije se ime našlo na spisku tužilaca, kazao je da neće da komentariše taj spor i saopštio da ga više ne zovu.

Podsjećamo, tužbeni zahtjev podnesen je 2006. godine, a suđenje je okončano sredinom oktobra 2013. Poslije sedam godina suđenja, Viši sud u Podgorici, ukinuo je prvostepenu presudu Osnovnog suda kojom su radnici izgubili spor. Razlog su, kako se navodi u ukidnom rješenju, ,,apsolutno neuredna“ punomoćja koja su potpisali radnici RTVCG. Vijeće Višeg suda utvrdilo je da je na dokumentu sa imenima radnika dodavan otkucani spisak. Osim toga, utvrđeno je da se na spisku nalaze čak i imena osoba koje su - preminule prije podnošenja tužbe! - Kao tužioci označeni su Dragutin Milačić i Petar Banović, koji su shodno stanju iz spisa predmeta preminuli prije podnošenja tužbe u ovoj pravnoj stvari - navodi se u obrazloženju ukidnog rješenja. Radi preciznosti, Viši sud navodi da je Milačić preminuo 2003. godine a Banović godinu i po kasnije. Iako je od podnošenja tužbe prošlo više od devet godina, epilog u ovom predmetu se ne nazire. 

Na spisku tužilaca se nalaze imena više osoba koje su preminule prije podnošenja tužbe Nijesu znali da ,,mrtvo lice ne može da bude stranka u postupku“ Pravnica Radio Televizije Crne Gore Mirjana Popović je, na pitanje novinara Pobjede, kazala da su se imena umrlih našla na spisku tužilaca, jer su ,,članovi njihove porodice potpisali punomoćje“. - Ta punomoćja je uvjek potpisivao neko iz porodice – dodala je ona. Sa druge strane, upitan da prokomentariše slučaj gdje je tužilac preminuo prije podnošenja tužbe, advokat Velibor Marković je kazao da ,,mrtvo lice ne može da bude stranka u postupku“. - U konkretnom slučaju tužilac može biti samo zakonski nasljednik koji to mora dokazati pred sudom preko izvoda iz matične knjige rođenih ili preko pokrenutog ostavinskog potupka – pojasnio je advokat Marković.

Pobjeda

Portal Analitika