Abiznis

PEJAKOVIĆ: Hitno unaprijediti i pojeftiniti bankarske usluge

Ekonomski analitičar Bratislav Pejaković, ocijenio je u autorskom tekstu za Portal Analitika da crnogorski banakari moraju unaprijediti i pojeftiniti svoje usluge. “Poseban izazov, jeste zadržavanje klijenata i stvaranje digitalne strategije za povećanje potrošnje postojećih klijenata u kontekstu jake konkurencije. Ovdje se misli i na smanjenje cijena usluga prema klijentima, gdje se kroz obim usluga ostvaruju pozitivni rezultati. Nema kvalitetnog posla, dugoročnog karaktera, gdje obije strane nijesu zadovoljne”, naveo je Pejaković. Kao primjer, naveo je da je u Evropi dobit banke po zaposlenom tri puta veća, a dobit po klijentu čak osam puta veća, a odraz je nižih kamatnih stopa, konkurentnije privrede i efikasnosti sistema.
PEJAKOVIĆ: Hitno unaprijediti i pojeftiniti bankarske usluge
Portal AnalitikaIzvor

Na populaciju od 620.000 građana, od ukupnih depozita od 2,7 milijardi eura, depoziti stanovništva od 1,38 milijarde eura su znak da se vratilo povjerenje u banke i to je dobro. Ono što je evidentno su pad kamatnih stopa, ali razliku od klijenta do klijent čini bonitet istih.Bez funkcionalnog bankarskog sistema nema napretka države. Sa druge strane, obaveza regulatora i banaka je da to povjerenje opravdaju, jer odgovornost je ogromna i onaj ko ugrozi, ili samo poremeti dostignuti nivo, morao bi da plati ogromnu cijenu.

pejakovic2

Cijena primanja plate preko banke:  Primati platu preko banke omogućava nam uvećanje kupovne moći, jer nam banke omogućavaju dozvoljeni minus, platnu karticu na odloženo plaćanje, kreditnu karticu, štedi se vrijeme kroz komunikaciju preko računara, ili čak telefona korištenjem e-bankinga. Naravno da sve to ima cijenu, ali upoređenjem cijene i koristi benefiti su očigledni. Naravno, ne treba uzimati kredit ukoliko dobro se ne razmisli o njegovoj upotrebi i izvorima vraćanja, gdje uposlenici banke moraju da budu i savjetnici klijentima, a ne samo komercijalisti za banku. Uspešni bankari razmišljaju u pravcu interesa klijenata i nastoje da ih zadovolje uvođenjem inovacija i pružanjem proširenog asortimana usluga i to ne samo zbog profitabilnosti, već i zbog kredibiliteta. Povjerenje u banku je nešto što se na finansijskom tržištu stiče samo tokom vremena. Način bankarskog poslovanja mora da se mijenja, prilagodi novim uslovima, gdje bankari moraju brže da reaguju i postanu preduzimljiviji. Da li postoji prostor za napredak ? Naravno da postoji, jer u Evropi je dobit po zaposlenom tri puta veća, a dobit po klijentu čak osam puta veća, a odraz je nižih kamatnih stopa, konkurentnije privrede i efikasnosti sistema.

pejakovic1

U kojem pravcu će ići bankarstvo: Preporučuje se usvajanje jasne digitalne strategije koja se ne fokusira isključivo na nove klijente i tehnološke inovacije, veći i na “kulturološku transformaciju”. Usluge banaka se dopunjuju uslugama osiguranja, sa željom smanjenja troškova i povećanja efikasnosti. Jednostavnost, brzina i bezbjednost biće najbitnije stavke za sklapanje novih ugovora. Poseban izazov, jeste zadržavanje klijenata i stvaranje digitalne strategije za povećanje potrošnje postojećih klijenata u kontekstu jake konkurencije. Ovdje se misli i na smanjenje cijena usluga prema klijentima, gdje se kroz obim usluga ostvaruju pozitivni rezultati. Nema kvalitetnog posla, dugoročnog karaktera, gdje obje strane nijesu zadovoljne.

Izvjesno je da će propisi biti sve rigorozniji i njihova primjena će se širiti iz zapadnoevropskih prema državama istočne Evrope, gdje i nas svrstavaju. Što prije budemo svjesni svojih slabosti, bićemo u prilici da značajno unaprijedimo prvo sebe same, a onda i poslovanje.

(Autor ima iskustvo rada u NBJ, CBCG, Svjetskoj banci i komercijalnim bankama)

Portal Analitika