Region

Samit OEBS-a koštaće Srbiju tri miliona eura

Srbija će izdvojiti tri miliona eura za organizaciju ministarskog samita OEBS-a koji će se 3. i 4. decembra održati u Beogradu.
Samit OEBS-a koštaće Srbiju tri miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

Predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić je rekao da Srbija, kao zemlja domaćin, snosi sve troškove skupa, dok je Sekretarijat OEBS-a obezbijedio 500.000 eura.

Donacijama su obezbijeđena blindirana vozila, smart televizori, gorivo i drugo.

Dačić je najavio da će na samitu učestvovati blizu 70 zemalja, kao i da se očekuje donošenje nekoliko važnih političkih odluka.

Dolazak su najavili ruski šef diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Džon Keri, kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini i generalni sekretar Savjeta Evrope Torbjorn Jagland.

Dačić je rekao da ne zna da li će se na marginama skupa bilateralno sastati Lavrov i Keri, jer to je stvar dogovora njihovih delegacija.

Na skupu će se, kako je najavio Dačić, prvi put sresti šefovi diplomatije Rusije i Turske nakon incidenta s obaranjem aviona.

Na otvaranju samita govoriće premijer Srbije Aleksandar Vučić, s kojim će strani državnici imati niz bilateralnih susreta, kao i s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Dačić je rekao da otkazivnje skupa iz bezbjednosnih razloga nije ni razmatrano i dodao da je za to potrebna odluka Savjeta ministara, koja se donosi konsenzusom. Naglasio je da će bezbjednost biti na najvišem nivou, ne samo zbog situacije u svijetu, nego i zbog toga što Srbija skupu daje visok značaj u bezbjednosnom smislu.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika