Politika

SDP pozvao DPS da preuzme vlast u Ulcinju

Ulcinjski odbor Socijaldemokratske partije (SDP) apelovao je na Demokratsku partiju socijalista (DPS) da, u što kraćem roku, donese doluku i preuzme odgovornost za funcionisanje lokalne vlasti u Ulcinju. Kažu da su duboko zabrinuti zbog svađa i podjela unutar vladajuće koalicje, iako bi ih to, kao opozicionu partiju, trebalo radovati.
SDP pozvao DPS da preuzme vlast u Ulcinju
Portal AnalitikaIzvor

“Nedostatak iskrenosti i saradnje unutar vladajuće koalicije je doveo je do nerada, nesposobnosti, nezrelosti, neozbiljnosti i krajnje neodgovornosti prema potrebama i interesima građana, do sada nezabilježene na političkoj sceni. Dok se dva najveća partnera u koaliciji takmiče ko će biti brži i uspješniji u stvaranju uslova za povratak DPS-a u lokalnu vlast, funkcionisanje organa lokalne vlasti je potpuno paralizovano", naveli su na današnjoj konferenciji za štampu u Opštinskom odboru SDP-a Ulcinj, članovi Odborničkog kluba Skender Elezagić i Ardijan Kasneci.

Kažu kako lokalni funkcioneri, opterećeni svojom sudbinom u bezbrojnim kombinacijama buduće vlasti, nemaju vremena da se bave rješavanjem problema građana Ulcinja.

"Posebno brine krajnja neaktivnost najvišeg organa, lokalne Skupštine, koja bi trebala da kontroliše i vrši nadzor nad radom drugih organa", kazali su iz ulcinjskog SDP-a i naveli da je lokalni parlament, u ovoj godini, održao samo jednu polu-sjednicu na kojoj su razmatrana pitanja koja se tiču njegovih izvornih  nadležnosti, a i ta sjednica je, kažu, zaključena a da nijesu iscrpljene sve tačke koje su bile na dnevnom redu.

Stav predstavnika ulcinjskog SDP-a je i da su sve druge sjednice bile, tako reći, prinudne i održane pod pritiskom drugih, najčešće po nalogu centralnih vlasti.

"U isto vrijeme, u fioci predsjednika Skupštine nalazi se više od 50 raznih ataka, koje je pripremila izvršna vlast i prosijedila ih Skupštini na usvajanje, a koja su usko vezana, ne samo za ostvarivanje prava i interesa građana nego i za punjenje opštinskog budžeta. Među tim aktima se nalaze i urbanistički planovi koji su prošli svu propisanu procedurui posjeduju sve potrebne saglasnosti nadležnog Ministarstva. I dok lokalna vlast opstruiše sama sebe u usvajanju planova, našim građanima inspekcija ruši kuće koje su oni bili prinuđeni  da grade na divlje, upravo zbog nedostatka prostorno-planske dokumentacije", tvrde iz SDP-a.

Ističući da građani nijesu upoznati „da je, zbog neažurnosti lokalne uprave, Vlada stavila van snage i to malo planova kojima je Ulcinj raspolagao“, iz lokalnog SDP-a naglasili su da je među njima i urbanistički plan za najvredniji dio Ulcinja, Stari grad.

Istakli su, na kraju, da nema potrebe posebno isticati "da će SDP podržati maksimalno svaki napor na stabilizaciji i normalizaciji rada organa lokalne vlasti  i na naše angažovanje neće ni najmanje uticati to da li ćemo biti ili ne dio buduće vlasti".

Tekst i foto: rtcg.me/Ul-info

Portal Analitika