Kultura
  • Portal Analitika/
  • Kultura /
  • 4. MFF na Cetinju: Naredne godine ćemo konačno čuti i prva iskustva crnogorskog Filmskog centra

4. MFF na Cetinju: Naredne godine ćemo konačno čuti i prva iskustva crnogorskog Filmskog centra

Zadovoljstvo nam je da su se pri usvajanju Zakonu o kinematografiji u Skupštini Crne Gore, predstavnici Ministarstva kulture pozivli na stavove izrečene na Montenegro Film Forumu i podršku koju smo upravo preko našeg Foruma dobili od strane svih regionalnih filmskih centara, kazao je direktor producentske kuće "Artikulacija" Ivan Đurović, otvarajući 4. Montenegro Film Forum na Cetinju.
4. MFF na Cetinju: Naredne godine ćemo konačno čuti i prva iskustva crnogorskog Filmskog centra
Portal AnalitikaIzvor

Manifestacija koja iz godine u godinu privlači filmske stvaraoce i producente iz regiona, pa i šire, ovog puta se bavio ključnim temama nedavno usvojenog Zakonu o kinematografiji: ulozi Filmskog centra, zatim filmskog fonda i finansijskih podsticaja u filmskoj industriji. I ove godine je organizuje podgorička producentska kuća "Artikulacija".

Gosti ovogodišnjeg Foruma su Katrijel Šori iz Izraelskog filmskog fonda, Boban Jevtić iz Filmskog centra Srbije, Anita Duvnjak i Josipa Dasović iz Hrvatsko audiovizualnog centra, Fatos Beriša i Vjosa Beriša iz prištinskog PriFilm Foruma, Boris Dmitrović iz kuće Formula Film iz Zagreba i Sandra Đuričković iz beogradske kuće Work in Progress.

- Godina na izmaku za crnogorski film bila je jedna od najznačajnijih u protekle dvije decenije. Inoviran je normativni okvir u oblasti kinematografije, dok smo na osnovu Sporazuma s Evropskom unijom, postali nova zemlja članica potprograma MEDIA - naglasio je savjetnik za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture Ilija Subotić, uz podsjećanje na prije četiri mjeseca usvojen zakon "čijom će implementacijom i domaći filmski sektor biti uređen na način primjeren regionalnom i evropskom standardu".

2711mff1- Na liniji potrebe da Crnu Goru pozicioniramo kao atraktivnu destinaciju za razvoj filmske industrije i filmskog turizma, novim zakonom uvedene su i podsticajne mjere za inostrane producente koji bi u našoj državi snimali svoje projekte. U svijetlu ostvarivanja takvih aktivnosti u punom kapacitetu, posebno nas ohrabruje primjetan porast interesovanja stranih filmskih i TV ekipa za snimanje na našim lokacijama - dodao je Subotić.

On je izrazio uvjerenje da će se svi prisutni narednog novembra ponovo sresti u povodu obilježavanja pete godišnjice Montenegro Film Foruma, te da će tada biti u prilici da razgovraju sa predstavnicima Filmskog centra o rezultatima prve godine rada.

Publika je u prilici da u nastavku radnog dana čuje iskustva i modele brojnih festivala, filmskih centara i producentskih kuća o modelima rada i saradnje kako na regionalnom, tako i na svjetskom nivou.

J.Đ.

Portal Analitika