Svijet

Teroristi u Parizu koristili Zastavino oružje?

Njemačke vlasti su navodno uhapsile trgovca oružjem koji je teroristima koji su izveli napade u Parizu prodao automatske puške, prenosi „Raša tudej“.
Teroristi u Parizu koristili Zastavino oružje?
Portal AnalitikaIzvor

Tužioci u Štutgartu potvrdili su da su uhapsili 34-godišnjeg muškarca osumnjičenog za trgovinu oružjem, ali su odbili da komentarišu medijske navode da je on snabdio oružjem militantne aktiviste koji su nedavno izveli terorističke napade u Parizu.

"Mogu da potvrdim da je jedan u muškarac stavljen u pritvor pod sumnjom da je švercovao oružje", izjavio je portparol tužioca u Baden-Virtembergu, dodavši da je osumnjičeni uhapšen u utorak, prenio je Rojters. 

Prema dokumentima koje su istražitelji predali kancelariji tužioca, napadači iz Pariza su navodno naručili preko interneta od švercera oružjem iz Njemačke početkom novembra. 

U porudžbini su bile dva AK-47, odnosno “kalašnjikovi”, napravljeni u Kini, kao i dvije Zastavine puške M70 napravljene za vrijeme bivše Jugoslavije. To oružje je navodno prodato 7. novembra ove godine kupcu iz Pariza, navodno arapskog porijekla. 

Prema podacima prikupljenim iz telefona uhapšenog i četiri pronađena mejla, bio je u kontaktu sa “Arapinom iz Pariza”. 

Inače, on je uhapšen kada su vlasti pokrenule istragu o onlajn platformama korišćenim za ilegalnu prodaju oružja. Policija navodi da je osumnjičeni učestvovao u najmanje osam slučaja prodaja oružja od 14. avgusta do 18. novembra ove godine. 

Osim toga, nivo bezbjednosti u Nemačkoj ostaje na visokom nivou nakon terorističkih napada u Parizu 13. novembra kada je život izgubilo 130 ljudi. 

Tako su u četvrtak uhapšena dvojica muškaraca osumnjičenih za “ozbiljan čin ugrožavanja bezbjednosti države”. Više od 300 policajca učestvovalo je u raciji koja je dovela do hapšenja 28-godišnjeg muškarca bez pasoša i 46-godišnjeg čovjeka iz Tunisa.  (B92)

Portal Analitika