Društvo

Pokrenuta istraga zbog namještanja utakmica

Inspektori kriminalističke policije otvorili su istragu o namještanju pet mečeva u Crnoj Gori u utakmicama koje su odigrane ove jeseni. Dan piše da je na „tapetu“, između ostalih, i meč Petrovac-Zeta, u kojem je pobijedio gostujući tim sa 5:3. Inspektori provjeravaju i jedan meč Kupa Crne Gore, a, prema saznanjima Dana, pod lupom je utakmica Dečić-Rudar, koja je završena rezultatom 2:2, u kojoj su domaći igrači golove postigli u 89. i 90. minutu.
Pokrenuta istraga zbog namještanja utakmica
Portal AnalitikaIzvor

Sportski novinar Televizije Crne Gore Nebojša Šofranac potvrdio je u izjavi za Dan da je u policiji saslušan na okolnosti njegovih saznanja o namještanjima mečeva.

„Službenici kriminalističke policije uzeli su od mene izjavu zbog navoda koje sam nedavno iznio u emisiji na TVCG, kada sam govorio da ima namještanja u našoj ligi. Saopštio sam im sve informacije koje imam vezano za namještanje utakmica, ali ne bih sad govorio o detaljima“, rekao je Šofranac.

On ističe da su mu u policiji kazali i da su pod lupom nadležnih još dva meča iz ove sezone, kao i neke Kup utakmice.

Šofranac je nedavno u emisiji na TVCG gostovao zajedno sa Nikolom Rakojevićem, trenerom Mladosti, i Dejanom Savićevićem, predsjednikom Fudbalskog saveza Crne Gore.

„Veliki problem naše lige je namještanje, koje, po mom mišljenju, i dalje postoji. Prve dvije godine nakon sticanja nezavisnosti bio sam u toku, a neki igrači i članovi uprave pojedinih klubova su mi govorili za konkretne mečeve. Čak su mi govorili i o mečevima u kojima su oni direktno učestvovali, a koji su namještani. Izašao sam iz te priče, jer me to ne zanima. Prva sezona, kada je bila mrtva trka između Budućnosti i Zete, bila je izražena po tim sumnjama, čak su i neki klubovi kao kolaterali uključivani u tu priču. Ove sezone je malo drugačije, jer sada i UEFA sve prati“, ispričao je Šofranac.

Kako navodi, postojali su tih prvih sezona lanci timova koji su radili te stvari.

„Imali smo sada meč Petrovac-Zeta, koji je završen pobjedom gostiju, gdje je cijela Zeta znala unaprijed ishod tog meča. Takođe, 2011. godine imali smo tri kluba, čini mi se Petrovac, Grbalj i Lovćen, koji su napravili lanac kako da ne ispadnu iz lige“, priča Šofranac.

U decembru prošle godine, po nalogu inspektora UEFA, Više državno tužilaštvo otvorilo je istragu protiv fudbalskih klubova Čelik i Zeta zbog sumnje da su učestvovali u namještanju utakmica i tako ostvarili nelegalnu dobit od preko milion eura. 

U martu ove godine u policijskoj akciji „Tip” crnogorska policija uhapsila je petoricu fudbalera osumnjičenih za kriminalno udruživanje i namještanje utakmica. Tada su uhapšeni Milovan Nikolić (22), Mihailo Radulović (28), Novak Rajković (26), Milenko Nerić (27) i Stefan Lutovac (29), zbog navodnog namještanja više mečeva.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva nijesu odgovorili na pitanje da li su pokrenuli postupak protiv još nekih od klubova i dokle su stigle te istrage. 

Goliš: Nijesmo namještali mečeve

Sportski direktor FK Petrovac Mitar Goliš odbacio je optužbe o namještanju utakmice između njegovog kluba i Zete.

„Sve je bilo regularno i nema nikakve sumnje u namještanje meča. Mi se time ne bavimo“, kazao je Goliš.

Šišević: Niko me nije pozivao iz policije

Izvršni direktor FK Zeta Vladimir Šišević je takođe negirao da je meč koji je odigran 26. oktobra ove godine namješten.

„Niko me nije pozivao ni iz policije ni tužilaštva u vezi sa tim. FK Zeta ne namješta mečeve“, tvrdi Šišević.

Materijal iz UEFA predali MUP-u

Predsjednik FSCG Dejan Savićević kazao je u emisiji TVCG da su sve utakmice koje su sumnjive predmet UEFA.

„Dobijemo izvještaje UEFA, prevedemo materijale i proslijedimo MUP-u. Fudbalski savez nema mogućnost da radi neke stvari, ne možemo da privodimo ljude i da ih prisluškujemo. Kad god stigne materijal iz UEFA, sa sumnjivih mečeva, sve to predamo odsjeku koji time treba da se bavi u MUP-u. Ali, očitedno je da se oni time ne bave, jer ih to ne interesuje“, tvrdi Savićević.

On ističe da ima dosta sumnjivih mečeva, ali ih je teško dokazati i takve stvari su jedan od problema sa kojima se FSCG susreće.

„Ne možemo to dokazati bez podrške policije i tužilaštva. Ponudili smo se da uđemo u saradnju oko ovih stvari, ali još nijesmo dobili odgovor. Ima dosta situacija gdje se unaprijed priča o nekom rezultatu, pa ne bude to na kraju tako. Da imamo mogućnost da prisluškujemo, vjerovatno bismo to radili“, poručio je Savićević.

Dan

Portal Analitika