Društvo

Cijena bezbolnog porođaja od 125 do 1.900 eura

U razvijenim zapadnim zemljama 60 do 70 odsto porođaja se završava u epiduralnoj analgeziji, dok se u Crnoj Gori za ovu vrstu usluga opredijeli svega 140 žena godišnje. Kako su Dnevnim novinama objasnili u KCCG-u, novčani iznos za ovu vrstu usluga, 125 eura, definisan je Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluga bezbolnog porođaja. Međutim kod privatnika za bezbolni porođaj treba platiti čak 1.900 eura.
Cijena bezbolnog porođaja od 125 do 1.900 eura
Portal AnalitikaIzvor

Nedavna odluka srpskog ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se od 1. januara 2016. godine u javnim zdravstvenim ustanovama te države epiduralna analgezija ne naplaćuje, navela je mnoge da se zapitaju da li je tako nešto moguće ostvariti i u Crnoj Gori.

Kako su Dnevnim novinama objasnili u KCCG, novčani iznos za ovu vrstu usluga, 125 eura, definisan je Odlukom o načinu i uslovima pružanja usluga bezbolnog porođaja. Međutim, ona se ne naplaćuje u svim javnim zdravstvenim ustanovama. Tako na primjer, u porodilištu u Bijelom Polju do sada uopšte nije bilo faktura za epiduralnu analgeziju.

"Zbog velikog broja zahtjeva, ova usluga je pružana, ali nije naplaćivana" kazao je izvor Dnevnih novina. 

Slična situacija po pitanju epidurala je i u Opštoj bolnici u Kotoru, gdje za tu uslugu još nije formiran cijenovnik.

V.d. direktorica Klinike za ginekologiju i akušerstvo KCCG dr Snežana Raspopović je naglasila da iako ima manje žena koje se opredjeljuju za bezbolni porođaj, na njihovu odluku ne utiče cijena.

“Oko 140 žena se godišnje opredijeli za bezbolni porođaj. Niko nije rekao da mu je cijena problem. To nije ni neka velika suma. Što se ukidanja ove naknade tiče, to nije do mene. Opet, kada god se nešto dogodi u Srbiji ili u okruženju novinari odmah pokrenu tu priču i ovdje. Kada se nešto i ispuni, takve usluge se ni ne koriste. Kao kada smo odobrili da očevi prisustvuju porođaju” kazala je dr Raspopović.

Ona ipak kaže da je za žene koje nijesu spremne za porođaj i materinstvo epidural bolji izbor, jer će tako manje štetiti i sebi i ljekaru.

"Svako ima različit prag bola, to je individualno. Mi ih uglavnom informišemo o svemu, o dobrim i lošim stranama epidurala i to je isključivo njihov izbor, a usluga je sada dostupna svima", kazala je Raspopović.

Kod privatnika cijena i do 2.500 eura

U privatnim klinikama se bezbolni porođaj naplaćuje i to papreno. Tako se u privatnoj klinici Kodra možete poroditi prirodnim putem po cijeni od 1.500 eura, dok se porođaj bez bolova u istoj klinici naplaćuje 1.900 eura. Cijena porođaja sa carskim rezom je čak 2.500 eura. Ipak, kako je Dnevnim novinama rekao ginekolog i akušer ove klinike dr Predrag Jovović, odluka o porođaju sa epiduralnom ili ne, isključivo je na porodilji. 

Šta je epidural?

Epiduralna analgezija je vrsta regionalne anestezije, koja podrazumijeva aplikovanje ljekova (lokalnih anestetika i opioidnih analgetika) u lumbalni epiduralni prostor, na nivou gdje se nalaze živci koji provode senzacije bola iz materice i porođajnog kanala u kičmenu moždinu i više centre za bol.

“Epiduralni prostor je zapravo sloj rahlog vezivnog i masnog tkiva, koji se nalazi između periosta kičmenih pršljenova i tvrde moždane ovojnice, unutar koje se nalazi kičmena moždina i cerebrospinalna tečnost. Cilj je na taj način prekinuti prijenos bolnih impulsa, uz zadržavanje osjećaja dodira i motorike", objasnio je načelnik Odjeljenja anestezije Kliničkog centra Crne Gore dr Dejan Leković.

Porođaj u epiduralnoj analgeziji vrši se na isključiv zahtjev i uz pristanak trudnice, ukoliko za tu proceduru ne postoje medicinske kontraindikacije, navode u KCCG.

"Neophodno je da se trudnica za detaljne informacije obrati anesteziologu svakog radnog dana u anesteziološkoj ambulanti u Poliklinici KCCG, gdje će dobiti pisani informator sa svim neophodnim detaljima. Klinika za anesteziju je formirala pripravne ekipe, koje su na raspolaganju 24 sata dnevno, sedam dana u nedjelji, tokom cijele godine", naveli su u KCCG-u.

 Izvor: Dnevne novine

Portal Analitika