Abiznis

Iduće sedmice ocjena arapske ponude za DKP

Tenderska komisija će iduće sedmice ocijeniti ispravnost ponude koju je kompanija BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata dostavila prije nekoliko dana na šesti tender za Novi duvanski kombinat - rečeno je Pobjedi iz ove komisije.
Iduće sedmice ocjena arapske ponude za DKP
Portal AnalitikaIzvor

Tenderska komisija treba da procijeni formalnu ispravnost ponude, kvalifikovanost ponuđača i ispunjenosti zahtijevanih uslova utvrđenih tenderom i tenderskim instrukcijama. Arapi su za NDKP ponudili 20 miliona eura za dokapitalizaciju, bez kupovine akcija.

Iz Tenderske komisije su, podsjetimo, nakon otvaranja ponude saopštili da su naveli da planiraju investicije u osnovna sredstva od 18 miliona i u obrtna dva miliona eura. Planirali su kupovinu novog zemljišta sa objektom u kojem će se organizovati proizvodnja. BMJ Industries, kako su naveli u ponudi, posjeduje fabriku za proizvodnju duvana kapaciteta 200 hiljada kartona mjesečno i raspolaže sa 20 brendova i 40 različitih vrsta cigareta. Ponuđač je, podsjetimo, naveo da namjerava da u prvoj godini angažuje 55 radnika, a do kraja pete ukupno 135 zaposlenih – ističu iz Tenderske komisije.

Tenderom je, podsjetimo, bila definisana obaveza ponuđača da dokaže da je registrovan i da posjeduje iskustvo u oblasti poslovne djelatnosti duvanske industrije u posljednjih pet godina, da ima godišnji poslovni prihod od deset miliona eura u posljednjoj poslovnoj godini, kao i da ima pismo namjere ili sklopljen ugovor o upravljanju sa kompanijom koja ispunjava prethodni kvalifikacioni uslov. Obaveza kupca je da predloži i realizuje obavezni investicioni program za izgradnju fabrike i organizaciju proizvodnje na novoj predviđenoj lokaciji u Podgorici ili na drugoj lokaciji uz saglasnost prodavca. Vlasnici NDKP su Vlada sa 69,91 odsto udjela i Glavni grad Podgorica, koji ima 30,08 odsto akcija.

Portal Analitika