Svijet

Berlin: Uhapšeno dvoje osumnjičenih za planiranje napada

Njemačka policija uhapsila je dvije osobe danas u Berlinu osumnjičene za planiranje napada, rekao je portparol policije.
Berlin: Uhapšeno dvoje osumnjičenih za planiranje napada
Portal AnalitikaIzvor

Policija je prvo pretražila džamiju u zapadnom dijelu Berlina prije nego je pronašla osumnjičene na drugoj lokaciji južno od prijestonice.

Policija je blokirala područje, gdje je pronađeno sumnjivo vozilo.

Oko 200 specijalnih policajaca pretreslo je, u okviru antiterorističke racije, džamiju i još jednu zgradu u Šarlotenburgu u Berlinu, prenosi njemački list "Bild".

Prema prvim informacijama, policiji je prijavljeno da postoje dokazi da je u džamiji Seituna planiran napad, zbog čega je cijeli kvart blokiran, ali zvaničnih potvrda o tome nema. Policija je u potragu angažovala i pse obučene za otkrivanje eksploziva.

"Bild" piše da je blokiran dio grada oko Ulice Karla Elzasera, da se može vidjeti nekoliko policijskih kombija i ambulantnih kola.

Lokalni listovi pišu i da su ljudi evakuisani iz nekoliko okolnih kuća, nakon što je je u jednom kombiju nađen paket sa sumnjivim sadržajem, a oko kombija su postavljene barijere.

Paket pripada dvojici uhapšenih, navode u policiji.

Berlinska policija je u septembru izvršila pretres osam zgrada poslije jednomjesečne istrage o islamskim ekstremistima umiješanim u nasilne aktivnosti.

Policija je tada navela da nije bilo dokaza da su osumnjičeni bili uključeni u planiranje napada u Njemačkoj.

Portal Analitika