Politika

Marić: Krivokapićev poziv ograničenih dometa zbog partijskih interesa

Ne treba očekivati da će inicijativa predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića, kojom poziva lidere partija koje imaju poslanike u parlamentu na dijalog u cilju održavanja „nespornih parlamentarnih izbora“, biti prekretnica ka dolaženju do rješenja i izlasku iz političke krize. Razlog zbog kojeg Krivokapićev poziv ima ograničene domete možemo tražiti u postojanju jasnih partijskih interesa i želje da se politički subjekti što bolje pozicioniraju, ostvare veći uticaj pred teške, a rekao bih, i neizvjesne političke procese koji slijede – ocijenio je Boris Marić, pravni savjetnik u Centru za građansko obrazovanje (CGO).
Marić: Krivokapićev poziv ograničenih dometa zbog partijskih interesa
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je poziv Krivokapića na dijalog značajan iz više razloga.

„Prvo – prepoznao je sve goruće tačke društvene i političke krize u Crnoj Gori i uvažio preporuku Evropske komisije. Takođe, možemo ga tretirati i kao odgovoran odnos prema potrebi da svi politički subjekti, ali i druge društvene strukture, uzmu aktivno učešće u pronalaženju izlaza iz krize“, objašnjava Marić za Portal Analitika.

On ponavlja da će sastanci sa liderima stranaka imati ograničen domet, jer, kako kaže, još uvijek ne postoje potrebne pretpostavke za razgovor koji će voditi ka riješenju. Prema njegovim riječima, mnogo je otvorenih pitanja na koja političke strukture nemaju odgovore, a cijelu stvar otežava i činjenica da je opozicija pred važnom odlukom na koji način će artikulisati svoju politiku u narednom periodu.

„Pred njima stoji nekoliko opcija - od širokih lista i pregovora o dolaženju do fer i slobodnih izbora, preko insistiranja na prelaznoj vladi, pa do organizovanja protesta do bojkota institucija i izbora. Mišljenja sam da uvijek treba voditi dijalog, ali razumijem i trenutnu poziciju opozicionih struktura koje treba da zaokruže priču o budućim političkim potezima, a nakon toga i predlože konačne uslove pod kojima bi se mogli otvoriti razgovori o izlasku iz krize. Ovo naravno ukazuje da će se teško doći do suštinskog dijaloga o načinu izlaska iz političke krize“, ističe Marić.

Podsjetimo, Krivokapić je pozvao lidere stranaka koje imaju poslanike u Skupštini da 1. decembra započnu razgovore o izbornoj regulativi i modelima koji će obezbijediti implementaciju dogovorenih izbornih rješenja. Sastanku, kako su ranije najavili, neće prisustvovati lideri Demokratskog fronta, dok će se predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić naknadno izjasniti o pozivu Krivokapića. Iz Demosa i URA-e i Demokrata su saopštili da će njihovi predstavnici biti na sastanku, a iz Demokratske partije socijalista su kazali da će se o pozivu predsjednika parlamenta izjasniti nakon povratka lidera stranke Mila Đukanovića iz Kine i odrediti ko će učestvovati na tom sastanku.

Portal Analitika