Crna hronika

Nebojša Radojičić osuđen na četiri mjeseca zatvora

Bivši predsjednik Opštine Nikšić, Nebojša Radojičić, osuđen je na četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.
Nebojša Radojičić osuđen na četiri mjeseca zatvora
Portal AnalitikaIzvor

U prvostepenoj presudi sudije Ivana Perovića piše da je Radojičić prekršio Zakon o javnim nabavkama, jer je kao predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sutjeska, mimo propisa ovlastio direktora Andriju Vujovića da sa firmom “Zarubica company” sklopi ugovor za izgradnju pomoćnog stadiona.

“Čime je angažovanom izvođaču pribavio korist i onemogućio druga zainteresovana lica da učestvuju u postupku javne nabavke”, navodi se u presudi.

Sudija Perović je, kako prenose Vijesti, kazao da nije dokazano da je Radojičić počinio ostala krivična djela za koja je takođe bio optužen.

Radojičić se teretio da je za gradnju kapele na novom groblju u naselju pod Trebjesom, radove na aerodromu na Kapinom polju, na uređenju Dnevnog centra i prostora oko Muzičke škole izvođače angažovao takozvanom šoping metodom ili neposrednim ugovorima, čime je prekršio zakon.

Perović je kazao da je u postupku angažovanja firme „Zarubica company” dokazano da je Radojičić bio dužan da raspiše konkurs putem tendera jer je posao prelazio vrijednost od 30 hiljada EUR, a ne da ovlasti Vujovića da direktno angažuje izvođača, jer je time uskratio druge da učestvuju u tržišnoj utakmici.

Prema riječima Perovića, sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo činjenicu da je riječ o porodičnoj osobi koja ranije nije osuđivana, pa je dosuđena kazna ispod zakonom propisanog minimuma za to krivično djelo.

MINA

Portal Analitika