Kultura

DEAC: Marija Aljohina i "Muzej žena" sjutra u Podgorici

Ruska aktivistkinja i umjetnica Marija Aljohina, poznata i kao bivša članica grupe "Pussy Riot", biće sjutra gošća u multimedijalnoj Sali KIC-a "Budo Tomović" od 12 časova.
DEAC: Marija Aljohina i "Muzej žena" sjutra u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor Aljohine s publikom, kao i sa umjetnicom Tanjom Antošinom koja je autorka izložbe u Galeriji "Art", moderiraće Ervina Dabižinovi.

Ovaj događaj organizuju Dukley European Art Community i NVO NOVA - Centar za feminističku kulturu, a razlog dolaska ruskih umjetnica je Festivala ženske kulture koji će u maju 2016. godine biti održan u Crnoj Gori.

Za sjutra u 19 časova najavljeno je otvaranje izložbe "Muzej žene" Tatjane Antošine, koja će biti postavljena u Galeriji "Art". Postavku čine radovi osmišljeni i nastali tokom njenog boravka u okviru redovnog rezidencijalnog programa DEAC u Budvi i Kotoru.

Kako se navodi u najavi, ovaj projekat je neka vrsta prezentacije Muzeja feminističke i ženske umjetnosti, tačnije četiri varijante ženskog muzej u Crnoj Gori, koje podrazumijevaju: Muzej o ženama, Muzej za žene, Muzej koji su napravile žene i Feministički muzej. Prema riječima umjetnice, radovi na izložbi ilustruju osnovne ideje u vezi sa zamišljenim Muzejom feminističke i ženske umjetnosti u Crnoj Gori. Tako, Muzej o ženama govori o istaknutim ženama koje su uticale na tok istorije i razvoj civilizacije.

- Ovo je - svijet koji čine žene, carstvo amazonki. Zadatak muzeja je da podiže samosvijest žene. U ovom segmentu izložbe predstavljena je serija portreta na tkanini, pod nazivom "Grad žena". Feministička muzej poziva žene na borbu za rodnu ravnopravnost, inspiriše da se pomogne potlačenima i eksploatisanima. U centru pažnje je borba polova, feministički diskurs, radikalni umjetnički iskazi. Ovdje se priča o umjetnicama feministkinjama. Moj skulptorski projekat "Iskra" je zasad predstavljen u vidu modela. U Muzeju za žene je sve u skladu sa interesima i ukusima žene - svijet je prikazan sa njene tačke gledišta. Igra sa promjenom rodnih uloga pomaže svakoj ženi da se zamisli nad pitanjem što ona stvarno hoće i šta su stereotipi koji su joj nametnuti? Muškarci postoje, ali oni igraju sporednu ulogu - oni su modeli, objekti posmatranja. Žene vladaju. O ovoj dimenziji projekta, na izložbi govori fotoserija "Muzej žena". I, naposletku, Muzej, koji su stvorile žene, jeste laboratorija u kojoj se projektuje i stvara novi svijet - bez ratova i nasilja - na osnovu uzajamnog razumijevanja, saradnje i humanizma. Civilizacija mora da pređe na novu etapu razvoja, a u ovom procesu žena će igrati glavnu ulogu. Za učešće u ovom dijelu projekta su pozvane poznate feministkinje, teoretičarke rodnog pokreta, jednostavno - umjetnice i umjetnici - svako ko nas podržava. Muzej postaje centar iz kojeg počinje novi životni stil, škola osviješćenosti: čovjek se uči da živi u jedinstvu sa prirodom i unutrašnjim integritetom - navodi Antošina.

Dalje se navodi da već sada u ovom projektu učestvuju umjetnici koji su obuhvaćeni rezidencijalnim programom Dukley European Art Community: Dušica Ivetić, Ekaterina Sisfontes, Evgenija Čajkovska, Oksana Čepelik i Aleks Rof. Instalacija "Svečana večera, Crna Gora" simbolizuje ovu saradnju.

Portal Analitika