Svijet

Erdogan: Opet bismo isto; Putin: Žele u ćorsokak

Turski predsjednik Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja svaki put reagovati kao kada je oborila ruski Su-24 u slučajevima povrede vazdušnog prostora.
Erdogan: Opet bismo isto; Putin: Žele u ćorsokak
Portal AnalitikaIzvor

"Ako danas bude još jedne povrede vazdušnog prostora iznad Turske, mi smo spremni da odgovorimo na isti način", rekao je Erdogan.

Kako je kazao, obaranje ruskog aviona je bila "automatska reakcija u skladu sa važećim naređenjima izdatim turskoj vojsci", a reakcije Kremlja na to su "emotivne" i "nedostojne političara".

"Kažu da Turska kupuje naftu od Islamske države. Svi znaju gde mi kupuje energente - najviše od Rusije, zatim Irana, Azerbejdžana i Iraka. Ponudite dokaze da kupujemo od ID, neka to dokažu oni koji nas optužuju. Ako tražite izvore finansiranja Islamske države, prvo pogledajte Asadov režim", rekao je Erdogan.

Kako je dodao, Turska će nastaviti da podržava umjerene pobunjenike u Siriji.

Erdogan je rekao i da je incident "uznemirio i zvaničnu Ankaru".

Istovremeno, ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da se Turska još nije izvinila, niti da je je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

Putin je rekao da nije stigla ni ponuda da se nadoknadi šteta i da žali što su odnosi Turske i Rusije zapeli u ćorsokak.

Ruski predsjednik je dodao da, prema njegovom mišljenju, Turska namjerno nastoji da pogorša odnose Moskve i Ankare.

"Čini se da tursko vođstvo namjerno gura odnose između Rusije i Turske u ćorsokak", istakao je on.

Izvor: b92.net

Foto: hurriyetdailynews.com

Portal Analitika