Društvo

UN: 2015. najtoplija godina u istoriji

Ova godina je na dobrom putu da postane najtoplija u istoriji, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (WMO), samo pet dana prije početka samita Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu.
UN: 2015. najtoplija godina u istoriji
Portal AnalitikaIzvor

"Godina 2015. će vjerovatno biti najtoplija godina u istoriji, budući da je temperatura površine okeana trenutno najviša otkad je počela da se vodi evidencija", rekao je generalni sekretar WMO Mišel Žaro i dodao da je to "loša vijest za planetu", prenose Novosti.

Podaci te organizacije Ujedinjenih nacija iz deset mjeseci ove godine zaključno sa oktobrom ukazuju da će temperature iznad kopna i mora biti najviše otkad se sprovode mjerenja, nakon što su 2014. godine već postigla novi rekord, prenijela je agencija AFP.

Svetska meteorološka organizacija obično čeka kraj godine pre nego što objavi zaključke o rastu temperature, ali su sada objavljeni preliminarni rezultati "kako bi o tome bili informisani pregovarači na samitu UN o klimi u Parizu", saopštila je ta organizacija.

U francuskoj prijestonici će se 30. novembra okupiti više od 145 svjetskih lidera, na 12-dnevnoj konferenciji čiji je cilj da se postigne dogovor o ograničenju globalnog zagrijevanja na dva stepena Celzijusa u odnosu na nivo prije industrijske revolucije. 

Portal Analitika