Društvo

Oko 15.000 građana nije zamijenilo stare lične karte

Od 2008. godine, od kada je Crna Gora počela sa implementacijom novih propisa za izdavanje identifikacionih dokumenata, do novembra ove godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova je građanima izdalo 518.029 biometrijskih ličnih karata.
Oko 15.000 građana nije zamijenilo stare lične karte
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Do sada, oko 15.000 građana nije zamijenilo stare lične karte novim biometrijskim identifikacionim dokumentom. Tako 15.000 građana, koji ne posjeduju novu ličnu kartu, ne mogu da glasaju na izborima niti da ostvare bilo koje pravo za čije ostvarenje im je potreban taj dokument, čime su sebe doveli u poziciju da ne mogu da funkcionišu u pravnom saobraćaju, prenosi agencija Anadolija.

Shodno Zakonu o ličnoj karti, stare lične karte mogle su se upotrebljavati do 31. decembra 2012. godine. Zakon je propisao da je lična karta javna isprava kojom se dokazuje identitet, činjenica mjesta i datuma rođenja, prebivališta, odnosno boravišta za raseljeno lice i državljanstva Crne Gore.

Državljani Crne Gore sa biometrijskim ličnim kartama mogu ulaziti u Srbiju, Makedoniju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, što znači da to pravo ne mogu ostvariti oni koji nijesu zamijenili taj lični dokument.

Od početka izdavanja putnih isprava po novim propisima, građanima Crne Gore je izdato 421.977 biometrijskih pasoša, sa kojim bez vize mogu putovati u 104 države svijeta.

Što se tiče dokumenata u vezi sa vlasništvom nad motornim vozilima, podaci govore da u Crnoj Gori 198.539 fizičkih i pravnih lica ima registrovano vozilo. Od toga, 126.202 fizičkih lica vlasnici su 165.835 vozila.

Važeću vozačku dozvolu u Crnoj Gori posjeduje 263.534 lica.

Anadolija 

Portal Analitika