Region

STOJANOVIĆ: U Srbiji 608 vehabija, njih desetak pod prismotrom

Predsjednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbjednosti Momir Stojanović izjavio je da u Srbiji postoji 608 pripadnika vehabijskog pokreta, od kojih je desetak pod pažnjom obavještajno-bezbjednosnih službi zbog veza sa sljedbenicima radikalnog islama.
STOJANOVIĆ: U Srbiji 608 vehabija, njih desetak pod prismotrom
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Stojanović je za dnevni list "Politika" kazao da domaće službe nemaju saznanja da vehabije "organizuju, planiraju ili pripremaju bilo kakvu terorističku aktivnost na prostoru Srbije".

"Oko 70 osoba sa prostora raško-polimske oblasti učestvovalo je u borbama na strani Islamske države, od kojih je deset pod stalnom prismotrom obavještajno-bezbjednosnih službi. Za sada nema pokazatelja da oni vrbuju, pripremaju ili planiraju terorističke aktivnosti u Srbiji", naveo je Stojanović.

Prema njegovim riječima, bezbjednosna situacija u Federaciji BiH je "mnogo komplikovanija" nego u Srbiji, a saradnja bezbjednosnih službi dvije zemlje odvija se "jako teško" zbog kako je naveo, "krhkih i koruptivnih institucija u BiH u kojima nije urađena analiza kadrova zaposlenih u njima".

"U BiH postoje pripadnici terorističkih organizacija koji su se početkom devedesetih godina borili u redovima vojske BiH. Pogrešnom politikom tadašnjeg rukovodstva, jedan broj njih je dobio državljanstvo BiH i nastanio se u mjestima oko Maglaja gdje je velika koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta", kazao je predsjednik skupštinskog Odbora.

Politika

Portal Analitika