Crna hronika

ĐUROVIĆ: Crna Gora nije tranzit za teroriste

Šef Nacionalnog biroa Interpola Dejan Đurović tvrdi da na osnovu raspoloživih podataka crnogorska teritorija do sada nije korišćena za tranzit stranih boraca ili pripadnika terorističkih organizacija koji su predmet provjera Interpola, Europola ili inostranih partnerskih službi.
ĐUROVIĆ: Crna Gora nije tranzit za teroriste
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, kako je naglasio u razgovoru za Dnevne novine, ova činjenica svakako ne smije da zavara, posebno zbog dešavanja kojima smo svi svjedoci kako u najbližem okruženju, tako i šire u Evropi.

“Iz tog razloga, puna pažnja posvećuje se međunarodnoj policijskoj saradnji i učestvovanju crnogorske policije u svim projektima i aktivnostima koje se tiču terorizma, kako bi se pravovremeno razmjenjivale informacije i preventivno djelovalo na ovom planu”, pojasnio je on.

Što se tiče osoba iz Crne Gore, Đurović je objasnio da je prikupljanjem i razmjenom podataka kroz međunarodnu policijsku saradnju otkriven jedan broj naših državljana za koje postoje indicije da borave ili su već bili na stranim ratištima. U tom smislu se preduzimaju dalje mjere utvrđivanja svih činjenica.

“U poređenju sa država ma iz okruženja, a na osnovu operativnih podataka kojima raspolaže crnogorska policija o broju lica koja su bila ili planiraju da se priključe stranim paravojnim ili terorističkim formacijama, možemo zaključiti da je stepen opasnosti niži od onog u okruženju”, tvrdi Đurović.

Nakon nedavnih terorističkih napada u Parizu, u kojima je život izgubilo 130 osoba, šef podgoričkog biroa je objasnio da je crnogorska policija obavila određene provjere, postupivši po zahtjevima NCB Interpola Pariz i to u više navrata.

“Bitno je napomenuti da u konkretnom slučaju zahtjevi upućeni od strane NCB Interpol Pariz nijesu bili namijenjeni isključivo crnogorskoj policiji, već se radilo o takozvanim ‘zonskim zahtjevima’, koji su bili upućeni svim državama članicama Interpola. Ti zahjevi su se odnosili na provjere identiteta lica i drugih okolnosti, koje se dovode u vezu ili bi se mogli dovesti u vezu sa organizacijom ili izvršenjem ovih napada”, naveo je on.

Osim toga, kako je objasnio, od početka godine NCB Interpol Podgorica obradio je određen broj predmeta poinostranim zahtjevima, koji su se odnosili na osobe koje se dovode ili bi se potencijalno mogle dovesti u vezu sa terorizmom. U okviru toga, podgorički biro je ostvarivao komunikacije sa kolegama iz drugih evropskih država.

Dnevne novine 

Portal Analitika