Crna hronika

Preinačena presuda za ubistvo u Petnjici

Apelacioni sud preinačio je sa 20 na 40 godina zatvora presudu Alenu Piljeviću (23) i Vesku Agoviću (25) iz sela Gornja Vrbica - opština Petnjica, kojom ih je zbog svirepog ubistva Meha Agovića (38) iz istog mjesta osudilo vijeće sudije Jokana Varagića u Višem sudu u Bijelom Polju.
Preinačena presuda za ubistvo u Petnjici
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U odluci Apelacionog suda navodi se da je ovo krivično djelo izvršeno u najpogubnijem obliku i da jedino sa kaznama zatvora u trajanju od po 40 godina se može ostvariti opšta i posebna svrha kažnjavanja.

“Posebno imajući u vidu da kazne u trajanju od po 40 godina predstavljaju adekvatan odraz težine krivičnih djela za koje su optuženi oglašeni krivim, čiji je zaštitni objekat od šireg društevenog značaja i ima posebnu težinu sa psihološkog, moralnog, običajnog i drugog aspekta, kako života same žrtve, tako i njene porodice”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Dodaje se da je prilikom preinačavanja odluke o kazni ovaj sud imao u vidu i stepen krivične odgovornosti optuženih, brojnost krivično-pravnih radnji za koje su optuženi oglašeni krivim i kontinuirani karakter istih, način izvršenja krivičnog djela od strane optuženih, koje radnje izvršenja su naročito okrutne, njihovo hladnokrvno, smišljeno i proračunato ponašanje.

Prema optužnici zamjenice Višeg državnog tužioca Višnje Medojević, okrivljeni su  22. februara 2014. godine, dva dana prije nego što je tijelo otkriveno, počinili teško ubistvo iz koristoljublja, nakon što su Mehu Agoviću zadali više udaraca držalom sjekire po glavi i tijelu od kojih je on preminuo.

Kritičnog dana kada je na svirep način ubijen, od  njega je otuđeno oko 2.400 eura namijenjenih isplati drugim licima po raznim osnovama, kao i čekove za socijalnu pomoć.

Inače, pokojni Meho je živio sam, roditelji su mu umrli i nije imao braće i sestara.

Vrijeme je provodio u Petnjici gdje se zbližio sa tamošnjim poštarima, koji su mu često davali penzije i socijalna davanja da raznese rođacima i komšijama, da oni ne bi išli prema udaljenim selima.

CdM

Portal Analitika