Kultura

DEL MONAKO: Crna Gora privlači Italiju, naša kulturna saradnja je prioritet

Za sjutra veče svakako neću otkriti koji će program biti na repertoaru koncerta FVG Mitteleuropa, jer želim da što više publike dođe i to otkrije. Mogu samo reći da će to biti jedan predivan koncert sa ansamblom koji čini više od 50 članova, rekao je za Portal Analitika ambasador Republike Italije u Crnoj Gori Vinćenco Del Monako, najavljujući italijanski ansambl koji će drugu godinu zaredom nastupiti u Crnogorskom narodnom pozorištu, od 20 časova.
DEL MONAKO: Crna Gora privlači Italiju, naša kulturna saradnja je prioritet
Portal AnalitikaIzvor

Del Monako je sinoć bio na otvaranju drugog crnogorskog izdanja Festivala filma jugoistočne Evrope - Sudestival, ovog puta u sali DODEST. Kako podgorička - a i crnogorska - publika nema često priliku da italijanske filmove vidi i na velikom ekranu, ovakva manifestacija je iz tog ugla posebno značajna. No, kako ističe ambasador Italije, njegov začaj nije ništa manji za zemlju iz koje dolazi.

- Smatram da kulturna razmjena predstavlja istinski prioritet našeg rada. A kada je riječ o prioritetima, u tome morate biti koherentni i raditi kako treba. Upravo to smo i mi učinili organizujući ovaj festival. Uz to, kao što znate, Crna Gora veoma privlači Italiju. Naime, uspjeli smo da u Crnu Goru dovedemo ne samo filmsku manifestaciju koji se širom svijeta održava u oktobru u okviru programa Nedjelje italijanskog jezika, već i ovaj festival filmova koji su pravi mali dragulju među italijanskim ostvarenjima. Trudimo se da sve bude na nivou. Ostvarenja sa ovog festivala, koji se unače održava u Italiji, prikazivana su i u SAD, tako da je riječ o manifestaciji koja ima publiku u zemljama širom svijeta. Za sve ovo zaslužan je direktor festivala, prof. Mikele Suma, koji je selektovao nagrađena ostvarenja sa prošlog Sudestivala - rekao je ambasador Italije.

2611orkestarSaradnja se već ove sedmice nastavlja pomenutim koncertom orkestra FVG Mitteleuropa. Prvi koncert biće večeras priređen u Kulturnom centru u Baru od 21 čas, dok će sjutra nastupiti na sceni našeg nacionalnog teatra. Dirigent je Đovanni Pakor, a solista će biti renomirani crnogorski pijanista Vladimir Domazetović.

Oba događaja organizuje Ambasada Republike Italije u Podgorici, a u Podgorici u tome sarađuju sa Crnogorskim narodnim pozorištem, Muzičkom akademijom na Cetinju i Muzičkim centrom Crne Gore.

Simfonijski orkestar FVG Mitteleuropa nastao zahvaljujći podršci italijanske regije Friuli Venecija Đulija, sa ciljem da širem auditorijumu predstave muzičke talente, ali i iskusne muzičare ovog područja, zatim mlade pedagoge i članove orkestra koji su diplomirali na tamošnjim konzervatorijumima "Tartini" u Trstu i "Tomadini" u Udinama. Ovaj renomirani sastav ima zaista raznovrstan repertoaru, koji čine kompozicije od klasične simfonijsko-kamerne muzike, do savremene muzike, od opere pa do operete, mjuzikla i pop muzike.

- Dakle, i večeras ćemo se vidjeti u bioskopu. U petak ćemo se prvo družiti u bioskopu, a zatim - kao šlag na tortu - na koncertu orkestra FVG Mitteleuropa - zaključio je Del Monako u izjavi za Portal Analitika.

K.J.

Foto: triesteprima.it

Portal Analitika