NATO

Brisel: Dosadašnji napredak Crne Gore ohrabrujući znak u susret sastanku NATO

Povodom okončanja petog ciklusa Akcionog plana za članstvo (MAP), u okviru Intenziviranih i fokusiranih razgovora sa NATO, danas je u Briselu održan sastanak Sjeverno-atlantskog savjeta (NAC) i Crne Gore kojim je predsjedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Crnogorsku delegaciju predvodili su potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva vanjskih poslova.
Brisel: Dosadašnji napredak Crne Gore ohrabrujući znak u susret sastanku NATO
Portal AnalitikaIzvor

Potpredsjednik Lukšić i ministarka Pejanović-Đurišić su informisali o rezultatima aktivnosti sprovedenih u okviru petog ciklusa MAP, sa akcentom na kampanju za podizanje podrške javnosti za članstvo u NATO i reforme u oblasti vladavine prava. Crna Gora je u potpunosti i bespovratno posvećena svom evropskom i evroatlantskom putu, uvjerena da je to u najboljem interesu za dugoročni prosperitet i stabilnost Crne Gore, kao i cijelog regiona. Naglašeno je da će Crna Gora i dalje nastaviti da predano radi na reformi svog društva, i da će poziv za članstvo u NATO koji uskoro očekujemo biti veliko ohrabrenje u tom pravcu.

Članice NATO su pohvalile značajan napredak koji je Crna Gora do sada ostvarila u sveobuhvatnim reformama kao i čvrstu posvećenost i političku volju koju je pokazala u procesu pristupanja NATO. Posebno je potenciran vidljiv napredak u povećanju podrške javnog mnjenja koji je rezultat intenzivne kampanje, kao i konkretni rezultati u cilju jačanja pravnog sistema. Dosadašnji napredak Crne Gore ocijenjen je kao veoma ohrabrujući znak u susret sastanku NATO ministara vanjskih poslova iduće sedmice na kom će biti razmotrena odluka o upućivanju poziva za članstvo u Alijansi. NATO članice su pozdravile spremnost Crne Gore da nastavi reforme i u narednom periodu.

Potpredsjednik Lukšić i ministarka Pejanović-Đurišić imali su i odvojeni bilateralni sastanak sa generalnim sekretarom NATO Stoltenbergom na kojem je detaljnije bilo riječi o aktivnostima koje predstoje u narednom periodu.

Portal Analitika