Politika

Zakonske izmjene za razvoj Tuzi i Golubovaca

Cilj izmjena seta zakona, kojima bi Tuzima i Golubovcima trebalo da se omogući status opština u okviru Glavnog grada, jeste njihovo unapređenje i efikasnost, ali i preuzimanje odgovornosti za dalji razvoj, poručio je predlagač Halil Duković iz Demokratske partije socijalista (DPS).
Zakonske izmjene za razvoj Tuzi i Golubovaca
Portal AnalitikaIzvor

Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji, Glavnom gradu i lokalnoj samoupravi, o kojima su danas raspravljali poslanici crnogorskog parlamenta, predviđa se formiranje novih opština u okviru Glavnog grada, sa svojom teritorijom, budžetom i nadležnostima.

Predviđeno je da građani Tuzi i Golubovaca imaju pravo da na lokalnim izborima glasaju za opštinski, ali i parlament Glavnog grada.

Izmjene i dopune Zakona predložili su poslanici Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke.

Duković je podsjetio da su predložene izmjene četiri zakona, od kojih je osnovni zakon o Glavnom gradu, koji je najviše izmijenjen.

On je ukazao da je svrha svega novog što se uvodi da bude bolje od postojećeg, i da je cilj da nove opštine imaju bolj uperspektivu.

„Cilj je da se nove opštine unaprijede da budu bolje i efikasnije, ali i da preuzmu odgovornost za dalji razvoj. One se stvaraju da unaprijede razvoj i demokratju. To je jedini pravi i osnovi razlog zbog koga se one stvaraju“, rekao je Duković.

Prema riječima Dukovića, izmjene ovih zakona stvaraju uslove za dalji razvoj uz maksimalnu autonimiju Tuzi i Golubovaca.

On je ukazao da će imati ingerencije da donose plan i program razvoja, budžet i završni račun budžeta, i da će pored izvora koji važe za sve druge opštine, dvije nove imati i jedan izvor više-da im operativne troškove finansira Glavni grad. „Što daje sigurnost u dobroj funkcionalnosti, jer je to danas jedna od najvećih problema, ne samo novoformirabih opština već i onih sa dužom tradicijom“.

„Vjerujem da smo došli do dobrog rješenja koji neće zaustaviti razvoj dosadašnje dvije gradske opštine već će učvrstiti i ubrzati uz pomoć Glavnog grada, i da je ovo momenat stvaranja opština koje će imati izvjesniju i sigurniju budućnost“, ocijenio je Duković.

Njegov partijski golega Nikola Gegaj kazao je da je neophodno ostvariti uslove ekonomske održivosti i finasijske stabilnosti opština, kako ne bi imali „samo opštinu na papiru“.

On je ocijenio da je predloženo rješenje najbolje trenutno moguće i veliki iskorak u odnosu na postojeće stanje, navodeći da je dupli glas velika prednost, jer će građani odlučivato i o odbornicima Skupštine Opštine i Opštine Glavnog grada.

Poslanica Socijalističke narodne partije, Danijela Marković kazala je da ta stranka neće podržati predložene izmjene, jer se izmjene donose pred izbore. „A najvažniji razlog što nećemo podržati jeste što je iskorišćeno da bude suprotno zakonu o referendumu Crne Gore“.

„Čak ni Vlada nije Odboru ni Skupštini dostavila mišljenje. Zakonom o referendumu je propisano da se opštinski refrendum mora raspisati radi prethodnog izjašnjavanja građana o osnivanju novih opština, ukidanju i spajanju postojećih i promjeni sjedišta Opština“, rekla je ona.

Marković je kazala da se građani pitaju kakav će status da imaju, a da se ne mogu samo pitati partije.

 

 

Portal Analitika