Abiznis

PERIŠIĆ: Povjerioci informisani o stanju u preduzeću

Odbor povjerilaca Kombinata aluminijuma (KAP) informisan je o stanju u tom preduzeću, preduzetim radnjama stečajne uprave i tužbama, saopštio je stečajni upravnik preduzeća, Veselin Perišić.
PERIŠIĆ: Povjerioci informisani o stanju u preduzeću
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

»Odbor povjerilaca nije donio nikakve odluke, ni zaključke«, kazao je Perišić nakon dvosatnog sastanka, piše Dan.

Sastanak je zakazan nakon što je nikšićki Uniprom, čiji je vlasnik Veselin Pejović, tužio Privrednom sudu KAP, od kojeg traži nadoknadu štete od 7,8 miliona EUR, jer mu nije predata imovina u skladu sa kupoprodajnim ugovorom.

Tužba Uniproma je bila glavna tema sastanka povjerilaca, koji nijesu mogli donijeti eventualne odluke i zaključke u vezi sa tim, jer nijesu imali dovoljno informacija.

Povjerioci su dva sata ispitivali Perišića u vezi sa tužbom i tražili da objasni zašto se nakon kupoprodajnog ugovora, prema kojem Pejović treba da plati 28 miliona EUR za imovinu KAP-a, došlo u situaciju da se ni ne isplati kompletna suma, kao i da postoji mogućnost da Uniprom od podgoričke fabrike tužbom dobije osam miliona EUR.

Donošenje odluka i zaključaka u vezi sa tužbom Uniproma odloženo je za narednu sedmicu, kako bi Perišić Odboru dostavio potrebne podatke.

Povjerioci su negodovali i zbog činjenice da su tek nakon podnošenja tužbe saznali da nijesu ispunjeni svi uslovi za predaju imovine kupcu.

Perišić je, prema nezvaničnim informacijama, odbio da povjeriocima dostavi finansijski izvještaj KAP-a, navodeći da nema obavezu da to uradi.

Uniprom kupoprodajnu cijenu od 28 miliona EUR nije isplatio jednokratno, već je u septembru prošle godine platio četiri miliona, u martu deset miliona, dok je u avgustu 14 miliona prebacio na eskrou KAP-a u zapad banci. KAP taj novac može da dobije tek kada ispuni sve zahtjeve Pejovića, odnosno preda u posjed Unipromu svu imovinu.

Pejović traži 7,8 miliona EUR jer mu stečajna uprava nije predala u posjed površinu od skoro osam hiljada kvadrata kod Gintaša u Podgorici, zbog potencijalnog ekološkog problema izazvanog neplanskim gašenjem pogona Glinica.

U tom pogonu je, prema tužbi, neplanski ostalo 40 hiljada kubika lužine u tankerima.

Izvor: Dan 

Portal Analitika