Abiznis

Fond PIO: Penzije neće biti zamrznute

Iako je Međunarodni monetarni fond MMF predložio Vladi Crne Gore da privremeno zamrzne penzije kako bi spustila nivo javnog duga, to se neće desiti. Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja PIO zvanično je saopšteno Dnevnim novinama da je budžetom Fonda obezbijeđeno dovoljno sredstava kako bi se penzije i u 2016. godini nesmetano i redovno isplaćivale.
Fond PIO: Penzije neće biti zamrznute
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Penzije su odmrznute početkom ove godine, a Budžetom Fonda PIO Crne Gore za 2016. godinu planirana su dovoljna sredstva koja će obezbijediti nesmetanu i redovnu isplatu svih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kojima je obuhvaćeno i usklađivanje penzija", kazali su u Fondu PIO, na čijem je čelu Dušan Perović.

Usklađivanje penzija, kako su istakli iz Fonda PIO, utvrdiće se na bazi zvaničnih statističkih podataka koji se odnose na parametre koji utiču na njegovo određivanje, odnosno na bazi zvaničnih statističkih podataka o kretanju potrošačkih cijena i zarada u 2015. u odnosu na 2014. godinu, a koji će biti poznate ti početkom naredne godine.

"Zakonom o izmjenama i dopuni zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji je stupio na snagu u januaru 2015. godine, propisano je da se vrijednost penzije za jedan lični bod usklađuje od 1. januara tekuće godine, na osnovu statističkih podataka, sa kretanjem potrošačkih cijena i prosječnih zarada zaposlenih na teritoriji Crne Gore u prethodnoj godini u odnosu na godinu koja joj prethodi, u procentu koji predstavlja zbir 75 odsto procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cijena i 25 odsto procenta rasta, odnosno pada zarada", pojašnjeno je iz Fonda.

U izuzetnom slučaju, kako tvrde u Fondu, ako procent koj i predstavlj a zbir 75 odsto procenta rasta, odnosno pada potrošačkih cijena i 25 odsto procenta rasta, odnosno pada zarada, doveo do negativnog usklađivanja, vrijednost penzije za jedan lični bod i penzije se ne usklađuju, odnosno ne dolazi do smanjivanja penzija, što je od velikog značaja za zaštitu materijalnog položaja penzionera.

Izvor: Dnevne novine; foto: timing.co.me

Portal Analitika