Crna hronika

„Orlov let“ pao u Strazburu

Država Crna Gora moraće da plati Pjetru Dedvukaju 7.500 eura na ime nematerijalne štete i sudskih troškova, odlučio je juče Evropski sud za ljudska prava u Strazburu rješavajući po tužbi u sporu „Siništaj i ostali protiv Crne Gore“, koji je u domaćoj javnosti poznat i kao „Orlov let“, piše današnja Pobjeda.
„Orlov let“ pao u Strazburu
Portal AnalitikaIzvor

Dedvukaj i još šest crnogorskih, albanskih i američkih državljana tužili su državu Crnu Goru pred Sudom u Strazburu jer ih je, kako su naveli, mučila i maltretirala policija između 9. i 15. septembra 2006. godine, ali i zbog toga što nije sprovedena efektivna istraga tog slučaja.

Jedan od podnosilaca predstavke tvrdio je i da mu nije pružena adekvatna medicinska pomoć. Osim Dedvukaja, predstavke Sudu podnijela su još dvojica naših državljana Djon Dedvuković i Nikola Ljekočević, dva albanska Anton Siništaj i Viktor Siništaj, kao i dva američka državljanina albanskog porijekla Kolja Dedvukaj i Rok Dedvukaj.

Evropski sud za ljudska prava je u presudi ocijenio da je država u slučaju Pjetra Dedvukaja prekršila član tri Evropske konvencije o ljudskim pravima, koji se odnosi na zabranu mučenja. Sud je utvrdio da je u njegovom slučaju došlo do kršenja kako materijalnog, tako i procesnog aspekta člana tri Konvencije, odnosno da je bio mučen i da to nije adekvatno procesuirano. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika