Društvo

VIDEO: Mladi da prepoznaju informacije u medijima koje im šalju pogrešnu sliku o vrijednostima

Mladi treba da prepoznaju informacije u medijima koje šalju pogrešnu sliku o vrijednostima koje treba da cijene u društvu, a koje im se plasiraju kao normalne, poručeno je na panelu „Između fantazije i realnosti: Stvaraju li mediji nove mlade nasilnike?“. Panel je održan u okviru Teen Talk konferencije.
VIDEO: Mladi da prepoznaju informacije u medijima koje im šalju pogrešnu sliku o vrijednostima
Portal AnalitikaIzvor

Psihološkinja Alisa Dizdarević kazala je da određene emisije i rialiti programi koji nisu cenzurisani mogu da utiču na mlade koji su u razvoju.

„Neće svaka osoba razviti nasilničko ponašanje, ali modeli koji im se plasiraju kroz medije mogu da pošalju pogrešnu sliku o vrijednostima koje treba da se gaje i cijene u društvu“, rekla je Dizdarević u PR Centru.

Ona smatra da mladi treba da razvijaju empatiju prema osobama koje su različite od njih, ističući da tu osobinu nasilnici ne prepoznaju.

Novinar dnevnog lista Pobjeda Dejan Lučić smatra da je „porazno“ da se na televizijama koje imaju nacinalnu pokrivenost emituju rialiti programi.

„Nije problem samo što su to rialiti programi. Problem je u tome što djeca nemaju razvijen osjećaj za to šta je demokratija, i vrlo često su prepuštena TV ili internet dadiljama, pa ih umjesto roditelja podižu televizijski programi“, kazao je Lučić.

On je istakao da nisu samo rialiti programi problematični, već da se nasilje dešava i u informativnim programima.

Medijski analitičar Daniela Brkić rekla je da postoji puno primjera nasilja u medijima, kojem su izloženi mladi.

„Mediji bi trebalo da stvaraju stvarnost, ali stvaraju otklon od stvarnosti“, smatra Brkić.

Kako je ocijenila, roditelji treba da uče djecu najprije da prepoznaju medije, a nakon toga da ih kritički posmatraju.

Glumica Dubravka Drakić istakla je da nju ne šokiraju vijesti u medijma, jer, kako je navela, one zavise od uređivačke politike.

Kako je ukazala, za nju su problematični nasilni komentari koji se nalaze ispod novinskih tekstova na portalima.

„Poenta je prepoznati šta je nasilje, a plasira se kao normalno“, ocijenila je ona.

Novinar i urednik Portala RTCG Borislav Višnjić smatra da mediji ne pišu često o vršnjačkom nasilju, već samo kada se ono desi.

On je ocijenio da su roditelji ti koji treba da ukažu mladima koji medijski sadržaji su problematični.

Teen Talk konferencija je posvećena tinejdžerima, a kroz panel diskusije: “Ostvari svoj san: Na koji način inovatori i jutjuberi grabe do uspjeha?”, “Između fantazije i realnosti: Stvaraju li mediji nove mlade nasilnike?”, “Internet zamke: Bezbjednost mladih u digitalnom svetu” i “Znanjem do zrelosti: Treba li nam seksualno obrazovanje u školama?”, kao i studije slučaja: “Career coaching: Kako načiniti pravi izbor budućeg zanimanja”, “Kako smo pobjedili rak!”, “Digitalni servisi", "Zamke bulimije i anoreksije – poremećaji ishrane među tinejdžerkama”, naučiće mnoge korisne stvari.

Organizator Teen Talk konferencije je Bravo magazin, koja je nakon Novog Sada, Niša i Beograda održana i u Podgorici.

Portal Analitika