Finansije

MF: Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru neće biti povučen

Ministarstvo finansija neće povlačiti Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru iz procedure, saopšteno je Portalu Analitika iz tog Vladinog resora.
MF: Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru neće biti povučen
Portal AnalitikaIzvor

“Naime, juče je na sjednici Socijalnog savjeta pomenuti Zakon predstavljen članovima tog tijela, na kome nijesmo čuli zahtjeve za povlačenje zakona iz procedure”, naglasili su iz ministarstva.  

Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru se, ističu, odnosi i na zaposlene u zdravstvu i prosvjeti.

“Na zahtjev sindikata, njihove zarade se uređuju kolektivnim ugovorom poštujući osnovne principe zakona u prvom redu, u pogledu visine dodataka i visine uvećanja zarade za prekovremeni, noćni, rad u vrijeme državnih praznika, kao i minuli rad”, precizirano je u odgovorima ministarstva na upit Portala Analitika.

Predlogom zakona, koji je rađen pune dvije godine, zarade svih zaposlenih u javnom sektoru u prosjeku će biti uvećane za pet odsto. Zakonom se povećavaju osnovne zarade, a ukidaju naknade za radna tijela, komisije i slično. U ovoj godini za tu stavku u budžetu je planirano 8,42 miliona eura, a lani je sa pozicije ostale naknade u budžetu potrošeno 8,09 miliona.

Portal Analitika