Abiznis

Predstavnici Vlade razgovarali sa čelnicima više kineskih kompanija

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem prof. dr Vujica Lazović, i ministri saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović i turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović sastali su se tokom samita NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sudžou u Kini sa predstavnicima kompanije CRBC sa kojom je Vlada Crne Gore zaključila komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji prve dionice autoputa Bar-Boljare.
Predstavnici Vlade razgovarali sa čelnicima više kineskih kompanija
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Vlade, predsjednik kompanije CRBC Ven Gang zahvalio se na početku razgovora Vladi Crne Gore, posebno Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, na podršci i pomoći u cilju realizacije ovog veoma zahtjevnog projekta.

Potpredsjednik Lazović je napomenuo da je riječ o najznačajnijem projektu u istoriji Crne Gore i da su svi kapaciteti crnogorske administracije usmjereni u cilju podrške i napretku ovog projekta. Nakon razmjene stavova o trenutnom statusu realizacije projekta autoputa Bar-Boljare, sagovornici su se saglasili da će realizacija projekta, ako bude u skladu sa utvrđenim rokovima i dinamikom, biti osnova za nastavak saradnje i na drugim projektima.

Kompanija CRBC je izrazila zainteresovanost za realizaciju još nekoliko projekata u Crnoj Gori poput razvoja Luke Bar, izgradnje mosta Verige i industrijskog parka i zaobilaznice oko Budve, dok je crnogorska delegacija, pored pomenutih projekata, kao potencijalne oblasti za saradnju istakla turizam i komunalnu infrastrukturu, kao i izgradnju druge dionice autoputa.

- Potpredsjednik Lazović i ministar Gvozdenović razgovarali su sa predstavnicima kineske kompanije Huawei - jedne od vodećih kineskih kompanija u oblasti visokih tehnologija.

Generalni direktor kompanije Huawei za region Balkana Vei Venjuan i direktor za Crnu Goru u Bosnu i Hercegovinu Cui Fenghua istakli su značaj saradnje sa Crnom Gorom i predstavili planove za unapređenje saradnje u narednom periodu. Potpredsjednik Lazović je naglasio zainteresovanost Crne Gore za strateško partnerstvo sa kompanijom Huawei i naglasio da postoji prostor za saradnju u više projekata, a naročito u projektima koji su proizvodno orjentisani i realizuju se u partnerstvu sa Vladom. Istaknuto je da postoje značajni projekti u oblasti informacione tehnologe koji mogu biti veoma interesantni za unapređenje u narednom periodu. Predstavnici kompanije Huawei su predstavili donaciju za stipendiranje deset crnogorskih studenata, na čemu se potpredsjednik Lazović zahvalio i istakao to kao dobar način za početak kvalitenije saradnje sa kompanijom Huawei - navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem prof. dr Vujica Lazović razgovarao je u Sudžou sa čelnicima kineske kompanije Nictech koja proizvodi mobilne skenere za graničnu kontrolu. Na sastanku sa potpredsjednikom Nictech-a Miaom Ćitijanom i generalnim direktorom Ćijuanom Fuom dogovoreno je da ta kompanija organizuje u Upravi carina Crne Gore obuku zaposlenih za korišćenje doniranih skenera kao i da predloži model unapređenja postojećeg kontrolnog sistema tako što bi kontrola bila centralizovana. Novi sistem podrazumijevao bi istovremenu dvostruku kontrolu – na granici i u glavnom kontrolnom centru.

Portal Analitika