Svijet

Uelbek optužio Olanda i Sarkozija za napade u Parizu

Poznati francuski pisac Mišel Uelbek oštro je optužio francuske političare - od predsjednika Fransoe Olanda do njegovog prethodnika Nikole Sarkozija - da su stvorili preduslove za napade u Parizu, prenosi T portal.
Uelbek optužio Olanda i Sarkozija za napade u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

On je to napisao u autorskom članku objavljenom u italijanskom dnevniku Korijere dela sera (Corrirere della sera).

- Vlade koje su se izmijenile posljednjih 10 godina su tužno, teško i sistemski poražene u njihovom osnovno zadatku zašitite francuskog stanovništva. Suočeni s tim nepovjerenjem u francusku političku klasu, jedino rješenje koje nam ostaje je da se polagano uputimo prema jedinom obliku stvarne demokratije, a to je direktna demokratija ­- naveo je Uelbek.

Posebno strog prema Olandu i njegovom premijeru Manuelu Valsu, Mišel Uelbek ne ističe i njihove prethodnike, Nikolu Sarkozija i Fransou Fijona, iako smatra da su svi počinili brojne greške.

- Ko su političke vođe koji vode Francusku u apsurdne i skupe operacije, čiji je glavni rezultat produbljivanje haosa, najprije u Iraku i zatim u Libiji? I ko je bio spreman isto to da preduzme u Siriji - napisao je on, kritikujući budžetske rezove u policiji.

Jedini političar koji je izbjegao njegove oštre riječi je bivši ministar vanjskih poslova Dominik de Vilepin, za kojeg kaže da će "ući u istoriju jer je zahvaljujući njemu Francuska jednom izbjegla brzanje u nepotrebni rat", mislieći na Irak 2003. godine.

Za francuski narod Uelbek smatra da će znati da izdrži i da se nije izgubio.

Podsjećamo, pedesetdevetogodišnji autor izazvao je polemiku posljednjim romanom "Pokoravanje" u kojem opisuje islamizovanu Francusku 2022. godine, nakon što je za predsjednika izabran lider muslimanske stranke.

Izvor: Tportal.hr

Foto: lemonde.fr

Portal Analitika