Politika

ZEČEVIĆ: Spin iz Maroka i zaplet loših SF serija

Anti-NATO kampanja u Crnoj Gori ulazi u završnu fazu. Nakon što je postalo jasno da Sjevernoatlantski savez ne interesuju skriveni ciljevi isforsiranih protesta Demokratskog fronta ili zapaljive izjave Ruske Dume o protivljenju članstvu Crne Gore u vojno-političkom savezu najrazvijenijih država svijeta, kreatori spin-aktivisti su otišli korak dalje i objelodanili apokaliptični scenario koji liči na zaplete loših SF serija, ocijenio je u autorskom tekstu Nenad Zečević urednik političke redakcije „Pobjede“.
ZEČEVIĆ: Spin iz Maroka i zaplet loših SF serija
Portal AnalitikaIzvor

Po tom scenariju, naša država će ući u NATO tajnim dogovorom po kojem Crna Gora mora da primi - ni manje ni više - nego 120 hiljada izbjeglica iz Sirije. U tu svrhu je već primijenjena poznata šema iz vremena dok je kabinet Borisa Tadića radio na medijskoj satanizaciji Crne Gore (pogađate: onog vremena kada je Darko Šarić viđen ispred semafora na Žabljaku).

Egzotični Maroko i njihovi portali: Dakle, potpuno nepoznati portal iz egzotičnog Maroka, objavi lažnu informaciju, a uredno je prenesu portali i mediji koji su aktivni sudionici anti-NATO kampanje. Bez bilo kakve provjere ili potvrde, jer su, eto, Marokanci baš živo zainteresovani za atlantske integracije Crne Gore. Da stvar bude do kraja providna, ta “senzacionalna” vijest je lansirana samo dan nakon izjave generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga u Beogradu, koji je kazao da protivljenje Rusije samo ubrzava spremnost Alijanse da primi Crnu Goru.

Medijsko spinovanje ide dotle da su čak pojedini mediji radili i reagovanja na izmišljenu vijest, lamentirajući nad sudbinom Crne Gore jer će, kako kažu, u potpunosti biti promijenjena demografska struktura naše države. Liči na rimejk one poznate, samo što sada nema Rusa: Nas i Sirijaca - skoro 800 hiljada.

Šta je cilj spina:  Šalu na stranu, ali kada već nije uspjela priča o ,,zlikovačkom, agresivnom, imperijalističkom savezu“ ili švercu oružja za teroriste u pomoć je pozvana najeksploatisanija svjetska tema - Sirija i egzodus njenih građana. Cilj spina je da se kroz javnost provuče teza da će Crna Gora zbog poziva za NATO - postati sabirni centar za izbjeglice iz Sirije. A vjerovatno i tranzitni centar za teroriste.

 Iako nije praksa da NATO demantuje pisanja lokalnih medija, iz pres službe Alijanse su već juče rano ujutro stavili tačku na tu priču. ,,To je potpuni nonsens. Ne postoji takav dogovor. Kandidatura će se razmatrati na osnovu zasluga, uključujući napredak na polju vladavine prava i javne podrške članstvu. Prijem izbjeglica nije, niti je bio, uslov za članstvo u NATO - saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungesku

Portal Analitika