Politika

Lukšić na Aspen konferenciji

Crnogorski šef diplomatije, Igor Lukšić, učestvovaće sjutra na VII Aspen ministarskoj konferenciji u Berlinu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).
Lukšić na Aspen konferenciji
Portal AnalitikaIzvor

Konferenciju, kako se navodi, organizuje Institut Aspen Njemačke u saradnji sa ministarstvima vanjskih poslova Njemačke i Italije, uz pokroviteljstvo resornih ministara te dvije države Frank-Valtera Štajnmajera i Paola Đentilonija.

“Konferencija će biti prilika da se dodatno afirmiše crnogorska politika dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje te rezultati ostvareni u okviru procesa evropske i evroatlantske integracije”, kaže se u saopštenju MVPEI.

Pojašnjava se da je Institut Aspen međunarodna neprofitna organizacija koja podstiče liderstvo zasnovano na vrijednostima i otvoreni dijalog o savremenim pitanjima.

Osnovan je, kako se dodaje, 1950. godine u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a pored njemačkog, postoji još osam, nezavisnih Instituta u Francuskoj, Italiji, Češkoj, Rumuniji, Španiji, Japanu, Indiji i Meksiku.

“Institut Aspen sa sjedištem u Berlinu, osnovan je 1974. godine kao prvi međunarodni institut van granica SAD-a, a njegova misija se sastoji u promovisanju međunarodnog dijaloga o vrijednostima, idealima i idejama neophodnim za savladavanje izazova globalizovanog svijeta”, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika