Društvo

Erasmus+ Informativni dan u Crnoj Gori

Univerzitet Crne Gore, Ministarstvo prosvjete i Nacionalna Erasmus+ kancelarija organizuju Erasmus+ informativni dan sjutra, 24. novembra, u 10 sati u Rektoratu.
Erasmus+ Informativni dan u Crnoj Gori
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Pozdravne riječi uputiće rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić, šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič i ministar prosvjete Predrag Bošković.

Erasmus+ info danu će prisustvovati i Franco Burgio, programski menadžer za Crnu Goru u Izvršnoj agenciji za obrazovanje, audiovizuelnu umjetnost i kulturu (EACEA).

„Erasmus+ je novi program za saradnju Evropske unije koji pokriva oblasti obrazovanja, mladih i sporta i trajaće od 2014. do 2020. godine. Erasmus+ nasljeđuje programe za obrazovanje u kojima je Crna Gora do sada učestvovala – Tempus, Erasmus Mundus i Program za cjeloživotno učenje, kao i program Mladi u akciji i program Žan Mone. Evropska komisija je pokrenula Erasmus+ program 1. januara 2014. godine. Ukupan budžet programa za period 2014-2020 iznosi 14,774 milijardi eura“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Najveći dio aktivnosti, i najveći budžet programa Erasmus+ opredijeljen je za oblast obrazovanja. Na Info danu će biti predstavljeni konkursi za prijavu projekata za 2016. godinu u okviru izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, kreditne mobilnosti, Erasmus Mundus zajedničkih master studija i Žan Mone programa, koji čine međunarodnu dimenziju Erasmus+ programa.  Info dan će biti prilika da se učesnici upoznaju s rezultatima prvog kokursa u okviru izgradnje kapaciteta i međunarodne kreditne mobilnosti.

„Program Erasmus+ finansira projekte na svim nivoima obrazovanja, omogućavajući veću sinergiju formalnog, neformalnog i informalnog učenja, snažnije povezivanje sa svijetom rada i stvaranje dodatnih vrijednosti u evropskom prostoru obrazovanja. U fokusu programa je, između ostalog, i jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu i razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumijevanje između kultura“, zaključak je saopštenja.

Portal Analitika