NATO

Sisojev: Pisanje "Welta" nije slučajnost

Pisanje njemačkog lista “Welt” da je poziv Crnoj Gori u NATO siguran, nije slučajnost, piše ruski Komersant.
Sisojev: Pisanje "Welta" nije slučajnost
Portal AnalitikaIzvor

Komersant je tekst naslovio "Crna Gora se sprema za pridruživanje, Duma pomogla NATO-u da odluči". Ocjenjuju da je pokušaj Rusije da utiče na Crnu Goru kontraproduktivan.

Analitičar tog lista, Genadij Sisojev, smatra da bez podrške Beograda pro-srpske opozicione partije u Crnoj Gori ne mogu jače djelovati u anti-NATO koaliciji. Srbija, iako službeno ne napušta neutralnost, vodi politiku aktivnog zbližavanja s NATO-om, piše Sisojev. To, dodaje se u tekstu, potvrđuje i posjeta Stoltenberga Beogradu.

Ruski list podsjeća na riječi generalnog sekretara NATO-a, Jensa Stoltenberga, koji je prilikom posjete Beogradu rekao da je pristupanje NATO-u odluka Crne Gore i da druge zemlje nemaju pravo da se miješaju.

U petak je ruska Duma usvojila Izjavu protiv ulaska Crne Gore u NATO-u. Međutim, upozorenja Rusije su imala suprotan efekat, piše Komersant.

Zvanična Podgorica je, dodaje se u tekstu, mirno reagovala na Izjavu Dume.  "Rusija ima legitimno pravo da vodi politiku protiv širenja saveza”, rekao je premijer Milo Đukanović, ali je istakao da Crna Gora kao nezavisna država ima pravo da bira svoju budućnost.

Izjavu Dume otvoreno je podržala Nova srpska demokratija, podsjeća Komersant. Lider Demokratske narodne partije, Milan Knežević, jedini je poslanik iz Crne Gore koji će 26. novembra boraviti u Moskvi na forumu "Uloga diplomatije u razvoju međunarodne humanitarne saradnje".

Međutim, pravi odnos snaga pokazalo je glasanje u crnogorskoj Skupštini o rezoluciji o NATO-u, piše Komersant. Za je bilo 50, protiv 26, a tri poslanika su bila uzdržana.

Sve ankete pokazuju da podrška ulasku u NATO među stanovništvom raste, dodaje se u tekstu. No, u Dumi smatraju da su ankete namještene, piše ruski list.

RTCG

Portal Analitika