Svijet

Glas Amerike: ID želi front kalifata na Balkanu

Stotine boraca iz balkanskih zemalja se do sada pridružilo pripadnicima tzv. Islamske države i drugim ekstremnim grupama u Siriji, a ID sada nastoji da osnuje novi front kalifata na Balkanu i regrutuje nove dobrovoljce iz regiona, javlja "Glas Amerike".
Glas Amerike: ID želi front kalifata na Balkanu
Portal AnalitikaIzvor

Stručnjaci za ekstremizam kažu da su disfunkcionalna politika, loša ekonomska situacija i velika nezaposlenost u Bosni i Hercegovini i na Kosovu stvorili savršen teren za regrutovanje, piše novinar Glasa Amerike Džef Svajkord.

Strani islamski borci "Mudžahedin bataljon" su u septembru 1993. zauzeli jedno selo u centralnoj Bosni, blizu Viteza koji je bio pod kontrolom hrvatske vojske. Mudžahedini su u selu, ubijali zarobljene i ranjene i palili kuće.

Godinu dana ranije, mudžahedini, u prevodu "borci za slobodu", još uvijek sveži iz devetogodišnjeg sovjetsko-avganistanskog rata, počeli su da dolaze u Bosnu u "sveti rat" džihad, u progon nevjernika.

Za njima su počeli da dolaze i džihadisti iz sjeverne Afrike i sa Bliskog istoka, a među njima je bio i Ajman Dean iz Saudijske Arabije.

"Mnogi mudžahedini u Avganistanu, koji su se borili za oslobađanje te zemlje i obnovu islamske države su se osjećali odbačenima zbog ishoda događaja. Zato su, kada je počeo rat u Bosni vidjeli priliku za kanalisanje svojih džihadističkih ambicija", rekao je Svajkord.

Mudžahedini su 1993. i formalno postali sastavni dio armije BiH, a njihov broj je prešao 1.500. Bili su poznati po brutalnosti, mučenjima i brojnim zločinima.

"Bio sam svjedok ubistava srpskih zarobljenika. Iskreno govoreći, svi su oni bili borci, pripadnici milicija", kaže Ajman.

Strani islamski borci su koristili puno radikalniju, ekstremnu salafističku ideologiju, podsticanje islamskog buđenja među bosanskim muslimanima i širenje oblika islama koji isključuje suživot sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini.

"Oni su vidjeli u Bosni veoma dobru priliku da predstave tu vrstu stroge religije, krutog shvatanja i tumačenja islama, rekao je ekspert za islamska pitanja iz Bosne Hajrudin Somun.

Većina muslimanskih vjernika u Bosni, upražnjava umjerenu, evropsku varijantu, sunitskog islama. Pomoćnik ministra bezbjednosti zadužen za pitanja terorizma u Bosni i Hercegovini Vjekoslav Vuković kaže: "Ti strani ekstremisti govore muslimanima u Bosni i Hercegovini da se pogrešno mole, da nisu dobri muslimani i da je samo islam koji oni propovijedaju pravi.”

Po završetku rata, nekoliko stotina stranih boraca je ostalo u Bosni. Osnovali su svoje vehabijske, odnosno salafističke zajednice u ruralnim, teško pristupačnim područjima. Mnogi od 200 stranih boraca iz Bosne koji su se pridružili Islamskoj državi došli su upravo iz tih zajednica.

"Bosna je samo jedna epizoda u dugačkom nizu džihadističkih sukoba koji će se širiti po muslimanskom svijetu, sa ciljem da pripreme muslimane za džihad i uspostavljanje kalifata", ističe Ajman Dean.

I dok drugi ne vide tako mračnu budućnost, posljedice akcija pripadnika mudžahedinskih brigada se osjećaju širom svijeta već više od 20 godina.

Jedan od njih je bio i Halid Šeik Muhamed, organizator napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001. Stotine drugih bilo je u Al Kaidi ili su se borili u Čečeniji ili Pakistanu. Sada su se pridružili Islamskoj državi.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika