Društvo

Fejzić: Pripadnici ID zloupotrebljavaju vjeru

Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić saopštio je da muslimane ne treba povezivati sa teroristima, a te su ocjene, kako kaže, intenzivirane nakon posljednjih tragičnih događaja u Parizu zbog čega se svi muslimani osjećaju prozvanim. Fejzić kaže da pripadnici Islamske države zloupotrebljavaju vjeru. On je u emisiji Živa istina pozvao sve muslimane koji su, kako je rekao, skrenuli sa puta da se vrate vjeri.
Fejzić: Pripadnici ID zloupotrebljavaju vjeru
Portal AnalitikaIzvor

Ubijanje nedužnih u Parizu, navodno u ime islama nema nikakve veze sa tom vjerom izričit je reis Islamsle zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić. On je istakao da muslimane ne treba povezivati sa teroristima.

“Svi se osjećamo prozvanim zbog nečega što nismo ni krivi ni dužni da nas neko zbog vjere strpava negdje gdje nam apsolutno nije mjesto i gdje ne pripadamo tamo. Imamo neku pojavu u islamskom svijetu koja pokušava da pokaže da nasilje crpi iz vjere a to je apsolutno suludo”, rekao je on.

Prema njegovim saznanjima iz medija desetak osoba iz Crne Gore je na ratištima u Siriji i Iraku.

”Pozivam sve one ako ih ima ili one koji imaju neku namjeru da se upuste u tako opasne avanture kada su Sirija i Irak u pitanju, da to ne rade, da ne ostavljaju svoje porodice, a da kosti ostavljaju na ratištu bez ikakvog cilja. Pozivam i one koji su već tamo da se pokaju i da se vrate.”

Fejzić kaže da pripadnici Islamske vjere uglavnom žive u najsiromašnijim djelovima države što svakako utiče na njihovu odluku da napuste Crnu Goru. Islamska zajednica u Crnoj Gori pokušava da spriječi odlazak mladih, ali mu kaže nije poznato na koji način ID vrbuje mlade ljude.

“Postoje društvene mreže, možda neka obećanja. Među tim ljudima u tom pokretu ima dosta onih koji su imali jako problematičnu prošlost. Mi kao Islamska zajednica nemamo mogućnost na silu nešto da spriječimo, nemamo instrumente, nemamo tu snagu, službe ali imamo obavezu da upozorenjima, jezikom i preziranjem takvih postupaka pozivamo na mir i toleranciju. To radi iradiće Islamska zajednica”, poručio je on.

Pripadnici ID mogu se nazvati i sektom i zloupotrebom islama, ali se ne mogu podvesti pod bilo kojim učenjem islama zaključio je reis Rifat Fejzić.

Izvor: Antena M

Portal Analitika