Turizam

U Kolašinu zadovoljni pripremama za sezonu: U decembru će skijati na Bjelasici

Pripreme za zimsku turističku sezonu zavise od jedne riječi koja nekada zvuči romantično, nekada studeno, ali uvijek izazovno – snijeg. Ovogodišnje pripreme u „maloj varoši“ imale su jedan drugačiji odnos prema tom snijegu koji se očekuje.
U Kolašinu zadovoljni pripremama za sezonu: U decembru će skijati na Bjelasici
Portal AnalitikaIzvor

Počeli na vrijeme

U Ski centru „Kolašin 1450“ su odradili veliki posao na pripremama za zimsku turističku sezonu. Počeli su ranije i imali najmanje problema i najveći učinak. Novo pravilo koje je obilježilo protekle pripremeglasi – i mali snijeg može biti veliki, odnosno može donijeti tražene skijaške užitke.

- Sa pripremama smo počeli još u junu, a intenzivirali ih u septembru, čim je završila, po prvi put organizovana, ljetnja turistička sezona na Bjelasici. Počeli smo otklanjanjem problema u elektrosnabdijevanju tako što smo sanirali kritične tačke na dalekovodu Rijeka Mušovića – Jezerine. Servisirani su ski liftovi i žičare i dobijeni su zahtjevni atesti. Servisirana je mehanizacija za pripremu staza, ski depo, povećan je kapacitet parkinga, uređene su i zaštićene sve drvene površine na infrastrukturi skijališta - kazao je za Pobjedu direktor Ski centra ,,Kolašin 1450“ Boban Šćepanović.

Ipak, posebna pažnja je posvećena uređenju skijaških staza.Sagovornik Pobjede ističe da taj posao nikada nije bio ambiciozniji i organizovaniji nego ove godine. Osim radnika Ski centra, učestvovalo je i preko sto aktera koji su na taj način dobili besplatne ski-pasove.

Vještački snijeg

- Cilj nam je bio da stvorimo uslove za kvalitetno skijanje i kada sniježni pokrivač nema onu očekivanu i priželjkivanu visinu. Zbog toga smo pored košenja staza, uklonili svaki sitni kamenčić koji može da smeta skijašima. Takođe smo modernizovali i sistem za vještačko osnježivanje staza, odnosno topove za snijeg. Čim temperature to dozvole, a to je prema dosadašnjem iskustvu kraj novembra i početak decembra, počećemo sa proizvodnjom vještačkog snijega. Očekujemo da ćemo ove sezone već polovinom decembra otvoriti kapije skijališta na Jezerinama - optimista je Šćepanović.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika