NATO

Garčević: Konsenzus je blizu, očekujemo poziv za NATO

Ovih dana kod nas imamo neke zlonamjerne interpretacije koje, maltene, polaze od likovanja što se ova tragedija dogodila u Parizu jer će to odložiti poziv Crnoj Gori. Kao da su priželjkivali tako nešto ili bilo šta slično kako do poziva ne bi došlo. Međutim, moram da ih opovrgnem, naša priča ima svoju dinamiku. Nakon objavljivanja pozitivnog izvještaja EK, nakon Izvještaja NATO-a o napretku Crne Gore koji je ovih dana distribuiran članicama, stekli su se uslovi da se odluka donese u predviđenom roku - kaže u intervjuu Pobjedi nacionalni koordinator za NATO Vesko Garčević.
Garčević: Konsenzus je blizu, očekujemo poziv za NATO
Portal AnalitikaIzvor

Do sada sve države članice podržavaju ulazak Crne Gore u NATO, osim Francuske koja se još nije izjasnila. Prema informacijama koje je objavila Pobjeda, francuski predsjednik Fransoa Oland će stav iznijeti neposredno pred ministarski sastanak Alijanse 1. decembra. Upitan kakav stav Francuske očekuje, Garčević je naglasio da ne bi mogao da kaže kada će tačno odluka o Crnoj Gori biti donešena, odnosno hoćemo li čekati do samog sastanka 1. decembra, ali je uvjeren da će pozivnica stići.

„Ipak, imam utisak da će usaglašavanje biti završeno ranije, do kraja ove sedmice. Postoje pozitivne informacije iz Brisela, koje potvrđuju naš optimizam. Blizu smo konsenzusa. Očekujem da će Crnoj Gori biti upućen poziv za članstvo“, istakao je on.

Upitan da li teroristička dešavanja iz Pariza mogu odložiti pozivnicu, Garčević je rekao takvi tragični momenti otvaraju mnoga pitanja vezana za evropsku bezbjednost, odnosno bezbjednost njenih građana, te da je nesumnjivo da je gnusni teroristički čin u Parizu usmjerio pažnje NATO-a na ova aktuelna pitanja.

„Ovih dana kod nas imamo neke zlonamjerne interpretacije koje, maltene, polaze od likovanja što se ova tragedija dogodila u Parizu jer će to odložiti poziv Crnoj Gori. Kao da su priželjkivali tako nešto ili bilo šta slično kako do poziva ne bi došlo. Međutim, moram da ih opovrgnem, naša priča ima svoju dinamiku. Kao što vam je poznato, prošle godine u Velsu je donešena odluka da će se ministri NATO izjasniti o Crnoj Gori do decembra ove godine. To je obaveza koju su sve članice prihvatile. Nakon objavljivanja pozitivnog izvještaja EK, nakon Izvještaja NATO-a o napretku Crne Gore koji je ovih dana distribuiran članicama, stekli su se uslovi da se odluka donese u predviđenom roku“, istakao je Garčević.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika