Politika

Ko će se odazvati pozivu Krivokapića?

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, sjutra će poslati i zvaničan poziv predsjednicima partija koje imaju poslanike u parlamentu na razgovore o prevazilaženju političke krize i organizaciji fer i demokratskih izbora.
Ko će se odazvati pozivu Krivokapića?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz DPS-a su više puta ponovili da su, iako smatraju da su izbori fer, na razgovore spremni. To je nedavno potvrdio i lider te partije Milo Đukanović.

Upitan da li će  učestvovati u razgovorima, Đukanović je kazao da je to sada manje važno.

“DPS će sigurno učestvovati. Ja sam najmanje specijalizovan za pitanja izbornog sistema, postoje mnogi saradnici koji su specijalizovaniji od mene u tom polju. Naravno, tamo gdje bude trebalo da razgovaramo o nekim opštim političkim pitanjima učestvovaću ja“, poručio je Đukanović.

Dijalog o rješavanju krize ne smije biti alibi za kupovinu vremena u odnosu na neminovne promjene koje su potrebne Crnoj Gori, a naredne izbore obavezno treba da sprovede prelazna vlada, ocijenio je lider Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić.

“Jasno je da dijalog o rješavanju krize ne smije biti alibi za promjene koje su potrebne Crnoj Gori. Naredne izbore treba da sprovede prelazna Vlada. SNP smatra da je ponižavajuće da neko pod dijalogom smatra potrebu da se primjenjuje postojeće izborno zakonodavstvo”, kaže Milić.

Za SNP je veoma važno pitanje, dodaje Milić, ko će organizovati izbore. Po njihovom mišljenju, to treba da bude prelazna vlada, a ne oni koji su vladali do sad.

“Od 24. oktobra, dakle već mjesec stoji naš poziv da se počne dijalog o tome kako da se riješi politička kriza. Nemojmo zbog potrebe da se zna da li će neko prisustvovati razgovorima zaboravi šta je glavna tema- SNP će biti posvećena samo jednom - da vlast koja bude izabrana na sljedećim parlamentarnim izborima bude vlast formirana na fer i demokratskim izborima. Šta god bude trebalo da uradimo kako bi to postigli, uradićemo, a ukoliko za to ne bude partnera, onda to neće rješavati predsjednici političkih partija već neko drugi”, rekao je Milić.

Kako je Krivokapić naznačio da će biti pozvani samo predsjednici partija koji imaju poslanike u Skupštini ne zna se da li će i kako nezavisni poslanici koji pripadaju Demosu, Demokratama, URA-i, Socijaldemokratama učestvovati u pregovorima.

Pozitivna Crna Gora će doći na razgovore. Poslanik te partije, Goran Tuponja, smatra da dijalog samo može dati doprinos u rješavanju aktuelne političke situacije.

“Pozitivna jeste na liniji da dijalog nema alternativu i da se problemi naše kuće moraju rješevati unutar naše kuće a to je Skupština Crne Gore”, kazao je Tuponja.

Predsjednik Kluba nezavisnih poslanika, Mladen Bojanić, ranije je kazao da ne zna kako je sastanak zamišljen i ko će biti pozvan.

Antena M

Portal Analitika