Kultura

Cadmus Cineplex: Filmovi Bulajića i Kubrika za Dan opštine Budva

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a povodom Dana opštine Budva, Cadmus Cineplex realizuje projekat dva ciklusa autorskog filma čuvenog crnogorskog reditelja Veljka Bulajića, koji će se održati od 22. do 24. novembra, i ciklus filma američkog režisera Stenlija Kubrika od 26. do 29. novembra.
Cadmus Cineplex: Filmovi Bulajića i Kubrika za Dan opštine Budva
Portal AnalitikaIzvor

Bulajić je autor čiji su filmovi postigli najveći uspjeh kod domaćih i stranih gledalaca. "Kozara", "Vlak bez voznog reda", "Atentat u Sarajevu" zajedno s "Bitkom na Neretvi" na vrhu su liste najgledanijih filmova u bivšoj Jugoslaviji.

Veljko Bulajić dobitnik je mnogih svjetskih nagrada, a zasigurno jedna od najznačajnijih nominacija je i nominacija za Oskara američke Akademija filmskih nauka za njegov film "Bitka na Neretvi".

U okviru ciklusa biće predstavljena tri filma: 22. novembra najgledaniji jugoslovenski film svih vremena iz 1969. godine, "Bitka na Neretvi", 23. novembra film "Atentat u Sarajevu" iz 1975, i 24. novembra priča o životu slavnog Marina Dražića "Libertas".

Sve projekcije zakazane su za 20 časova. Ulaz je besplatan.

Stenli Kubrik je u svojoj 50 godina dugoj karijeri stvorio 13 dugometražnih filmova, od kojih se mnogi smatraju klasičnim ostvarenjima filmske umjetnosti. Njegovi filmovi su većinom književne adaptacije, a neke od njih će publika imati priliku da pogleda u Cadmus Cineplex-u. Sve projekcije zakazane su za 20 časova, 26. novembra "2001: Odiseja u svemiru, 27. novembra "Širom zatvorenih očiju", 28. novembra "Beri Lindon" i 29. novembra "Doktor Strejndžlov". Cijena karte za ove projekcije iznosi 1,50 eura, dok je za posjetioce starije od 60 godina i mlađe od 18 godina ulaz besplatan.

U saradnji sa Crnogorskom kinotekom bioskop će organizovati i izložbu plakata filmova čuvenih crnogorskih kompanija "Lovćen film" i "Zeta film".

Izložba će trajati od 22. novembra do 27. novembra.

Posjetioci će imati priliku da vide plakate filmova starih i više od pola vijeka, i na koji način su se tadašnji posteri izrađivali. Od prvih filmova "Lovćen filma", kao što su "Lažni car" iz 1955. godine, "Muškarci" iz 1963, preko filmova "Zeta filma" "Preci i potomci", "Zvezda putuje na jug", biće predstavljeno 50 godina naše filmske istorije.

Portal Analitika