Politika

Cdu: Neke partije hoće vlast bez izbora

Novoosnovane partije i udruženja građana, koje nikada nijesu učestvovale na izborima, niti političari koji sada predstavljaju druge partije, a ne one sa čijih su lista birani, ne mogu da se ponašaju kao da imaju pravo da odlučuju umjesto parlamenta, saopštila je Crnogorska demokratska unija (Cdu).
Cdu: Neke partije hoće vlast bez izbora
Portal AnalitikaIzvor

"Postojeća situacija u crnogorskoj Skupštini stvorila je priliku nekim političkim strukturama da na raznim vaninstitucionalnim zgodama i prigodama razgovaraju i 'odlučuju' o pitanjima političkog razvoja i interesima svih građana Crne Gore. Legitimitet tih sastanaka je krajnje dubiozan, odnosno ne postoji", saopšteno je iz Cdu.

Iz Cdu ističu da je "sva prilika da neki od njih uporno razmatraju scenarije kako bi mogli da se domognu vlasti bez izbora".

"Ideja da se to učini kroz sporedna vrata Skupštine tokom protesta je propala, pa se sada traže druge mogućnosti i prilike", piše u saopštenju.

Cdu podržava mišljenja stručnjaka, kao i stavove onih političkih struktura koji govore o tome da je parlament jedino mjesto gdje se može dogovarati i gdje se može odlučivati o političkim pitanjima u ime parlamentarnih stranaka.

Cdu smatra da naredni parlamentarni izbori, pa i oni lokalni u Tivtu koji im prethode, treba da budu organizovani po novim izbornim pravilima i uz primjenu elektronske registracije birača.

"Izbori su potrebni Crnoj Gori da bi uspostavila novu reformsku vlast, koja će jačati crnogorske demokratske institucije, čuvajući interese svih naših građana. Cdu će ostati istrajna na svom putu iskrenog i ozbiljnog opozicionog pregnuća, bez obzira na stalne prozivke i podmetanja koji dolaze od onih koji svoju opozicionu legitimaciju traže između stalne kritike vlasti i oponiranja crnogorskim državnim i nacionalnim interesima", dodaje se u saopštenju.

Ističe se da je Cdu crnogorska opozicija, a ne opozicija Crnoj Gori i da Crnu Goru treba da mijenjaju oni koji je poštuju i vole.

 

Portal Analitika