NATO

AZINOVIĆ: Ulaskom u NATO više nikada nećete biti prepušteni sami sebi

NATO je najuspješniji vojni savez u povijesti. On danas nije samo vojna, nego je i politička alijansa, a ulazak u takvo društvo probranih predstavlja prizanje za svaku zemlju, kazao je profesor Fakulteta Političkih nauka u Sarajevu i stručnjak za međunarodni terorizam Vlado Azinović.
AZINOVIĆ: Ulaskom u NATO više nikada nećete biti prepušteni sami sebi
Portal AnalitikaIzvor

„Članstvo u NATO -u potvrda je demokratskih kapaciteta države, ali i društva. Naravno, sa sigurnosnog stanovišta, malim zemljama poput Crne Gore, članstvo u NATO-u omogućava racionalizaciju obrambenog sistema i njegovu prilagodbu realnim potrebama i troškovima. Uz to, članstvo u NATO-u jamči da, u slučaju ozbiljnog sigurnosnog izazova, Crna Gora više nikada neće biti prepuštena sama sebi, rekao je Azinović za Pobjedu.

On je komentarisao i dešavanja u Siriji i Iraku, napad na Frabcusku i terorističke akcije Islamske države.

„Možete bombardovati položaje i ljudstvo ISIL-a u Siriji i Iraku do mile volje, ali ova ideološka matrica na kojoj se ljudi radikaliziraju i vrbuju ostaje i dalje živa. Prema nekim procjenama, od 2012. do kraja ove godine kroz ratišta u Siriji i Iraku prošlo je skoro 30.000 stranih ratnika koji su došli iz 114 država“, istakao je on.

Zato, kako naglašava misli da se moraju ojačati preostali korektivi u našim društvima od porodice, preko škola, medija, organizacija civilnog društva, vjerskih zajednica kako bi se afirmisale univerzalne pozitivne vrijednosti kao autentičan kontranarativ apokaliptičnoj ideologiji ISIL-a.

Pobjeda

Portal Analitika