Zanimljivosti

Da li je marihuana zaista lijek?

Šef američke Uprave za suzbijanje droga Čak Rozenberg našao se na meti kritika zato što je medicinsku marihuanu nazvao “sprdnjom”.
Da li je marihuana zaista lijek?
Portal AnalitikaIzvor

 “Ono što mi smeta su tvrdnje da je marihuana lijek, pošto to sigurno nije. Možemo imati iskrenu debatu o tome da li nešto što je opasno i loše treba legalizovati, ali zvati to lijekom – to je sprdnja”, rekao je on.

To nije tako neobično gledište među onima koji se bave borbom protiv narkomanije, ali budući da je SAD gotovo u potpunosti legalizovala marihuanu u medicinske svrhe, izjava je povrijedila mnoge. Sada grupa predstavnika naroda iz obje partije želi da Rozenberg podnese ostavku.

Rozenbergovi komentari su “pokazatelj nazadne ideologije ukorjenjene u propalom ratu protiv droga”, stoji u pismu koje je potpisao Erl Blumenauer, demokratski predstavnik iz Oregona.

“Oni ne odražavaju sve veći broj dokaza koji idu u prilog reformi koja se odvija širom zemlje, niti mišljenju Kongresa i naroda Amerike”.

Ako se jednog dana ispostavi da marihuana uopšte nije ljekovita, to neće biti prvi put da je čovječanstvo narkotik pomješalo sa lekom.

Recimo, hemičar iz Los Anđelesa Gordon Ales je 1929. Otkrio da amfetamini izazivaju osjećaj euforije,patentirao je svoje otkriće i počeo da propisuje ovu sintetičku drogu za “blagu depresiju”.

Metamfetamine su koristili nacisti tokom Drugog svjetskog rata, ali je do 1945. pola miliona Amerikanaca svakodnevno uzimalo tablete na bazi tog narkotika za “bolje raspoloženje” i “mršavljenje”.

Tadašnji predsjednik SAD Kenedi rutinski je dobijao injekcije od 15 mg metamfetamina, kako bi bio dobro raspoložen.

Kada se saznalo da taj “lijek” izaziva zavisnost i da ga veliki broj ljudi zloupotrebljava, vlasti su ga zabranile, a proizvodnja se preselila u podzemlje.

B92

Portal Analitika