Politika

BLAŽIĆ: Prelazna Vlada ustavno nemoguća

Parlament je jedino mjesto gdje se razgovorom može doći do dogovora, ali za to postoji jedan uslov – iskrena politička volja, a ne politička demagogija, ocijenio je za TVCG dekan Fakulteta za državne i evropske studije, Đorđije Blažić. On smatra da prelazna Vlada ustavno nije moguća.
BLAŽIĆ: Prelazna Vlada ustavno nemoguća
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kad se već godinama niko, iz vlasti, ni iz opozicije, kaže Blažić, nije sjetio da inicira suštinske promjene izbornog sistema u Crnoj Gori, onda, smatra sagovornik TVCG, jedino što im je činiti jeste da sjednu za sto i nađu izlaz iz političkog galimatijasa.

„Bez dijaloga i razgovora nema ništa, pod uslovom da postoji obostrana iskrena volja, a ne politička demagogija. E pa, ne možete gospodo da radite jednu te istu stvar, a kad pređete mjeru i dođe voda do poda onda da kažete - sada da pričamo u Parlamentu. Đe ste bili do sad“, upitao je Blažić.

Podsjeća, međutim, da svaka dara ima mjeru, pa i ova.

„Kad nešto pređe granice onda čovjek i u privatnom životu gubi neke kompase. Ja ih slušam dugo vremena, o nekakvoj tehničkoj, paratehničkoj, nacionalnoj, demokratskoj, ovoj ili onoj vladi. Baš me zanima kako to misle da urade. Nema prelaznih vlada, to ustavno nije moguće. Postoji samo jedan način da se u toku mandata Skupštine napravi prelazna vlada, ali pod uslovom da premijer sadašnje Vlade bude i premijer te prelazne vlade. Ako opozicija misli da treba mijenjati Vladu na neustavan i nezakonit način, ja se ne slažem s tim uopšte. Kao građanin koji se bavi pravom, to je za mene neprihvatljivo“, poručio je Blažić.

Priča da nema političke volje ne pije vodu, kaže on.

„U jednoj ozbiljnoj državi ne možemo da razgovaramo o volji. Ovo nije vaša privatna stvar, ovo je stvar građana Crne Gore i njihovog ustavnog prava“, smatra Blažić.

Suština, kaže profesor, nije u tome kako se sprovodi izborni postupak i koje to devijantne pojave prate izbore. To su, objašnjava, važna, ali periferna pitanja.

“Da li se lične karte švercuju? Ja kažem, to su svi radili. Kupovina glasova? Pa, nemojte mi, molim vas, reći da opozicija ne kupuje glasove. Nije tačno. I opozicija kupuje glasove. Dakle, oni rade iste sisteme, ali niko neće da se pozabavi suštinom stvari“, ocjenjuje Blažić.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika