Abiznis

DRAGI: Učinićemo sve da ubrzamo inflaciju

Evropska centralna banka (ECB) učiniće sve što je potrebno da bi inflacija u eurozoni ubrzala što je prije moguće, poručio je predsjednik te institucije, Mario Dragi.
DRAGI: Učinićemo sve da ubrzamo inflaciju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je, na Evropskom bankarskom kongresu u Frankfurtu, upozorio da je inflacija i dalje uporno znatno ispod ciljanog nivoa od dva odsto, i pored toga što je ECB pokrenula 1,1 bilion EUR vrijedan program kupovine obveznica da bi podstakla rast potrošačkih cijena, prenosi Capital.ba.

Program kvantitativnog labavljenja podrazumijeva kupovinu obveznica u vrijednosti 60 milijardi EUR mjesečno do kraja septembra naredne godine.

Inflacija je u oktobru u eurozoni bila blizu nule.

„Ukoliko zaključimo današe trenutne mjere nijesu dovoljne da bismo ostvarili cilj, uradićemo sve što je potrebno da podignemo inflaciju što je brže moguće. To je ono što naš mandat očuvanja stabilnosti cijena zahtjeva“, rekao je Dragi.

Među eventualnim mjerama koje bi ECB mogla da pokrene su novo smanjenje referentne kamatne stope, koja je već na rekordnom minimumu od 0,05 odsto.

Iako pad cijena zvuči kao dobra vijest za potrošače, deflacija dovodi do toga da kupci odlažu kupovinu u nadi da će cijene dodatno pasti, što navodi kompanije da smanje investicije.

Izvor: capital.ba; foto: businessinsider.sg

Portal Analitika