Abiznis

RAE: Naredne sedmice odluka o cijeni struje

Odbor Regulatorne agencije za energetiku (RAE) na sjednici naredne sedmice donijeće odluke o utvrđivanju regulatorno dozvoljenog prihoda energetskim subjektima, cijena i naknada za narednu godinu.
RAE: Naredne sedmice odluka o cijeni struje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz RAE je saopšteno da će se sjednice održati u četvrtak i petak u prostorijama regulatora.

“U četvrtak će se, u dijelu sjednice koja je otvorena za podnosioce zahtjeva, druge energetske subjekte i predstavnike kupaca električne energije, razmatrati izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevu Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES)”, kazali su iz RAE.

Istog dana Odbor RAE će, kako su naveli, razmatrati izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevu za utvrđivanje naknade za rad Crnogorskom operatoru tržišta električne energije (COTEE) za narednu godinu.

Odbor RAE će na sjednici u petak razmatrati izvještaj o analizi dokumentacije po zahtjevu Elektroprivrede (EPCG) za utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena Operatora distributivnog sistema i Javnog snabdjevača.

Nove cijene struje važiće od 1. januara do 31. decembra.

RAE je drastično smanjila regulatorno dozvoljeni prihod energetskim subjektima, u odnosu na prihode koje su subjekti zahtijevali početkom septembra.

Prema izvještajima RAE, EPCG, odnosno njenoj cjelini Operatoru distributivnog sistema je utvrđen regulatorni prihod od 78,7 miliona EUR, dok je EPCG zahtijevala da prihod iznosi preko 96 miliona.

Javnom snabdjevaču je utvrđen prihod na 5,5 miliona, a zahtijevali su 10,3 miliona EUR.

Značajno je smanjen i utvrđeni prihod CGES-a. Ta energetska kompanija je tražila 30,9 miliona prihoda u narednoj godini, a RAE je utvrdila prihod na 21,56 miliona.

Za COTEE je prihod utvrđen na 249 hiljada EUR, a tražili su 784,5 hiljada.

Izvor: MINA; foto: epcg.me

Portal Analitika