Svijet

BRISEL: Vojska na ulicama, snajperi na krovovima zbog prijetnje terorista

Belgija je danas podigla nivo uzbune u Briselu na najviši, četvrti nivo, zatvorivši metro i upozorivši građane da izbjegavaju mjesta na kojima ima puno ljudi, zbog "ozbiljne i neposredne" prijetnje napadom.
BRISEL: Vojska na ulicama, snajperi na krovovima zbog prijetnje terorista
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Danas zasijeda Savjet za nacionalnu bezbjednost u kojem su premijer i ključni ministri koji bi trebalo da daju više objašnjenja za vanredne mjere u belgijskoj prijestonici.

Nivo uzbune je podignut neposredno poslije sastanka ministara EU posvećenog borbi protiv terorizma i nedjelju dana poslije napada terorista Islamske države u Parizu. Jedan od terorista, porijeklom iz Brisela, još je u bjekstvu i, prema vlastima, "veoma je opasan."

Belgijska policija otkrila je arsenal oružja i eksploziva u petak uveče tokom racije u ulici Vandeperbom u četvrti Molenbek u Briselu. Prema pisanju belgijskih medija, otkriće ovog arsenala mogao bi biti povod za drastične mjere bezbjednosti uvedene danas u prijestonici Belgije.

Prema nekim izvještajima, u arsenalu je nađene i hemikalije.

U noći između petka i subote je obustavljen saobraćaj u briselskom metrou i na tramvajskim prugama koje idu ispod zemlje, sve javne manifestacije i priredbe su otkazane, a na ulicama Brisela patroliraju vidno pojačane policijske i vojne snage.

Na prilazima glavnom trgu Gran plas su postavljene barijere i prolaznike pretresa policija, a na krovovima su zauzeli položaje policijski i vojni snajperi.

- Savjet građanima je da izbjegavaju mjesta gdje ima puno ljudi, poput tržnih centara, koncerata, ili stanica javnog saobraćaja kadgod je to moguće - saopštio je portparol vladinog kriznog centra.

Krizni centar u saopštenju istaknutom na sajtu poziva lokalne vlasti da otkažu sve masovne događaje, odlože fudbalske utakmice, zatvore metro i pojačaju prisustvo vojske i policije.

Osumnjičeni ekstremista Salah Abdeslam, vratio se kući u Brisel iz Pariza, gdje se njegov stariji brat Brahim raznio eksplozivom u jednom kafiću.

Strahovanja da bi on još mogao da predstavlja rizik navela su vlasti da prošle nedjelje otkažu prijateljsku fudbalsku utakmicu sa Španijom u Briselu. Prije današnjeg podizanja nivoa uzbune, na snazi je bio treći nivo uzbune i to samo za pojedina mjesta poput američke ambasade.

Belgijski mediji spekulišu kakva bi opasnost mogla navesti vladu da zavede četvrti, najviši stepen uzbune u Briselu. Pored ostalog se ukazuje na to da je juče pod optužbom za pomaganje terorističkih atentata u Parizu u Belgiji uhapšen i treći osumnjičeni jatak.

Pretresi i potrage za saučesnicima atentata u Parizu su u toku u glavnoj "pozadinskoj bazi" u briselskom predgrađu Molenbek, ali i u četvrtima Žet i Laken.

Belgijska, francuska i policije drugih okolnih država tragaju za Salahom Abdeslamom, preživjelim odbjeglim pripadnikom osmočlane terorističke grupe koja je izvršila prošlonedjeljni napad u Parizu u kojem je stradalo 130 ljudi.

Brisel je u centru istrage o napadima u Parizu zbog veza koje teroristi imaju sa tim gradom. Francuske vlasti su saopštile da je napade planirao Abdelhamid Abaud iz Belgije koji se borio za Islamsku državu u Sirji i koji je ove nedjelje ubijen u opsadi jednog stana u pariskom predgrađu Sen Deni.

Nekoliko ljudi u Briselu je pritvoreno pod optužbom za terorizam.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika